Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige och Danmark i samtal om att tillåta fiske i skyddat område

Publicerad: 1 mars 2016, 07:52

Foto: Anders Hellberg

Men den svenska regeringen har ännu inte tagit ställning i frågan.


Danmarks miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen samtalade häromveckan med Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när de båda möttes i Bryssel. De pratade då, enligt den danska tidningen Fiskeritidende, om det område i Kattegatt som har varit stängt för fiske sedan 2009 i syfte att skydda torskbeståndet som länge varit nära att kollapsa. Miljöaktuellt kunde redan i augusti förra året berätta att det i Danmark finns en vilja från många håll att öppna upp området för fiske igen, och i artikeln i Fiskeritidende är det tydligt att även den danska regeringen driver på för detta (även om det bör tilläggas att just Eva Kjer Hansen avgick i slutet av förra veckan efter att flera partier hotade med misstroendevotum mot henne med anledning av tvivelaktiga uppgifter som hon lämnat till det danska parlamentet om effekterna av ett nytt lagpaket på miljö- och jordbruksområdet).

I Sverige är det många som tvärtom menar att det vore ytterst problematiskt om området öppnas upp för fiske på nytt. Dels har länsstyrelserna i Skåne och i Halland gjort klart att fiskeregleringarna varit framgångsrika då de gynnat fiskebestånden i Kattegatt, men eftersom även bottenmiljöerna skyddats från fysisk påverkan i form av trålning har den biologiska mångfalden på bottnarna i det stängda området också gynnats.

Även Kattegatts kustvattenråd har i en skrivelse till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) slagit fast att ekosystemet i Kattegatt behöver fortsatt skydd och ansvarsfull förvaltning. Bland undertecknarna finns Halmstads, Laholms och Båstads kommun, Ätrans och Nissans vattenråd, Halmstads och Hallands naturskyddsförening, Sportfiskarna i Halland, Vänsterpartiet i Laholm  och Miljöpartiet i Halland.

Även riksdagsledamoten Jens Holm (V) har i en skriftlig fråga till Åsa Romson gjort klart att han och partiet vill se ett fortsatt skydd av området och att man ”ser med oro på att en av de få platserna i Europa som har bottnar som inte förstörts av bottentrålning nu kan gå förlorad”.

Från den svenska regeringens sida har man dock inte haft någon direkt position i frågan hittills då man avvaktar flera pågående processer. Landsbygdsministern har hänvisat till en teknisk arbetsgrupp som Sverige och Danmark har tillsatt i syfte att föreslå åtgärder för att minska fiskedödlighet och utkast av torsk i Kattegatt. Arbetsgruppen, där också Tyskland ingår, har ännu inte lämnat sitt förslag till respektive departement för vidare ställningstagande.

Klimat- och miljöministern har å sin sida, i sitt svar till Jens Holm i september, hänvisat till Havs- och vattenmyndigheten som arbetar med att analysera inventeringar från området för att dels värdera behov av skyddsåtgärder och dels ta fram förslag till process för skydd av värdefulla bottenmiljöer. I december gav regeringen dessutom Havs- och vattenmyndigheten ett nytt uppdrag som ska redovisas i oktober i år och som rör eventuella skyddsbehov av områden just med mjukbotten i Kattegatt. Samma månad publicerade myndigheten en annan rapport som kan få betydelse, om hur bottensamhällen i olika områden är sammanlänkade via larvspridning, där just delar av sydöstra Kattegatt pekas ut som de högst prioriterade för skydd.

Med anledning av artikeln i Fiskeritidende – där den danska (nu före detta) ministern gör klart att hon och den svenska landsbygdsministern ska diskutera frågan igen på nästa rådsmöte som hålls den 14 mars – hörde Miljöaktuellt av sig till Ingela Nilsson, pressekreterare åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Hon svarar i ett mejl att landsbygdsminister mycket riktigt hade en kort avstämning med Eva Kjer Hansen på rådsmötet för jordbruk och fiske den 15 februari, men att den svenska regeringen ännu inte har någon färdig position. Ingela Nilsson skriver i sitt mejl till Miljöaktuellt:

”Frågan rörde de områdes- och redskapsregleringar som infördes 2009 i syfte att återhämta torskbeståndet i Kattegatt. Sedan 2012 har det pågått diskussioner mellan Sverige och Danmark om att se över dessa regleringar. Under 2015 tillsattes en arbetsgrupp mellan Sverige, Danmark och Tyskland som skulle ta fram en rekommendation om hur man ska minska fiskeridödlighet och utkast av torsk i Kattegatt genom en översyn av existerande redskaps- och områdesbestämmelser. Rapporten från arbetsgruppen har dragit ut på tiden och därför har Sverige inte kunnat ta ställning till frågan ännu. Det var det besked som också lämnades till den danska ministern. Så fort rapporten skickats till respektive departement kommer frågan att beredas och därför har Sverige inte någon position i nuläget.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.