Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sverige och Estland i cyberkrig

Publicerad: 10 December 2008, 04:51

60 studenter från Linköpings universitet och Tallins Tekniska högskola drabbade samman i ett cyberkrig i lördags. Övningen gick bra – inga svåra incidenter rapporteras.


I helgen genomfördes ett cyberförsvarsspel mellan Sverige och Estland. Målet med övningen är att utveckla skyddsåtgärder av it-system vid attacker. Försvarsspelet genomfördes av Försvarshögskolan med stöd av FOI, FMV och FRA. Dessutom meverkade experter från Cooperative Cyber Defence Center of Exellence i Estland.

– Det var allt från snälla attacker till överbelastning, säger Lars Nicander, forskningschef på Försvarshögskolan.

Spelet hade formen av fyra försvarande lag – så kallade Blue Team – i Linköping och Tallin som utsattes för attacker av ett lag, kallat Red Team. Ett White Team bedömde hur de försvarande lagen klarade att upptäcka och hantera attackerna. Plattformen för övningen var Linköpings universitets gamla stordator som FOI fått ta över.

– 17 servrar och 30.000 noder skulle försvaras, säger Lars Nicander.

Lagen bestod av drygt 60 civilingenjörsstudenter vid Linköpings universitet och studenter i Informationssäkerhet vid Tallins Tekniska högskola.

Resultatet av övningen ska nu utvärderas. Eventuellt blir det en fortsättning på det svensk-estniska samarbetet. Med spelterminologi skulle de båda länderna till exempel kunna agera som Friendly Blue där Blue Teams bistår varandra vid attacker. Även om allt inte testades i helgen, exempelvis utfördes inga attacker med virus eller trojanska hästar, anses övningen ha varit framgångsrik.

– Vi hoppas gå vidare för att bygga upp en övningsmetodik och för att kunna vara med på internationella övningar, säger Lars Nicander.

Försvarsspelet är en del av det uppdrag Krisberedskapsmyndigheten gett Försvarshögskolans Centrum för Assymetriska Hot- och Terrorismstudier. Uppdraget består i att utvärdera de it-attacker som Estland utsattes för 2007 där bland annat banker slogs ut.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.