lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige och Indien fördjupar samarbete om klimatomställning i tung industri

Publicerad: 2 december 2020, 10:37

Så här såg det ut när ledarskapsgruppen för industriomställning lanserades vid FN:s klimattoppmöte Climate Summit i New York förra året. I år fortsätter arbetet med digitala högnivåmöten. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Den globala ledarskapsgrupp som Sverige och Indien lanserat för att driva på klimatomställningen inom den tunga industrin har enats om rad åtaganden som ska bidra till fossilfrihet och nettonollutsläpp senast 2050.


BA


I går hölls ett digitalt högnivåmöte inom den globala ledarskapsgruppen för industriomställning, LeadIT, som lanserades av Sverige och Indien vid FN:s klimattoppmöte Climate Summit i New York förra året. I gruppen ingår länder och företag som arbetar tillsammans för att driva på klimatomställningen inom den tunga industrin, med ett mål om att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2050.

”Det positiva exemplet är det bästa sättet att påverka omvärlden. Tillsammans visar vi i ledarskapsgruppen för industriomställning att det är möjligt för den tunga industrin att bli fossilfri”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar.

Temat för mötet var hur stärkt efterfrågan, investeringar i den gröna omställningen och ett ökat ungdomsperspektiv kan bidra till att skynda på omställningen. Under mötet enades deltagarna om konkreta insatser från offentlig och privat sektor för att främja innovation och teknikutbyte, ta fram färdplaner för industriomställning samt policyåtgärder och finansierigslösningar för att driva på omställningsarbetet. 

Gruppens åtaganden kommer också presenteras vid FN:s 5-årsjubileum för Parisavtalets om ett par veckor och kommer att följas upp i samband med FN:s klimatförhandlingar, COP26, nästa år i Glasgow. 

Under mötet annonserade miljö- och klimatminister Isabella Lövin att Sverige även avser att bidra med totalt 300 miljoner kronor till ett nytt och innovativt program för industriomställning inom världsbankens klimatinvesteringsfond, Climate Investment Fund. Stödet är fördelat på 100 miljoner årligen mellan 2020-2022. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev