fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige ökar stödet till FN:s klimatsäkerhetsmekanism

Publicerad: 7 februari 2022, 10:59

Matilda Ernkrans (S), Sveriges biståndsminister. Foto: Duygu Getiren/TT

Initiativtagare till mekanismen var just Sverige för fyra år sedan. Den syftar till att minska risken för konflikter på grund av klimatförändringarnas effekter.

Ämnen i artikeln:

NorgeStorbritannienTysklandRegeringenFn

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


För fyra år sedan initierade Sverige FN:s klimatsäkerhetsmekanism, som syftar till att minska risken för konflikter i världens mest utsatta länder på grund av klimatförändringarnas effekter. Mekanismen stöds i dag av fem länder: Irland, Norge, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Regeringen stärker nu upp mekanismens ekonomi för 2022 med nästan 15 miljoner kronor.

”Det är glädjande att Sverige kan bidra till att bättre belysa sambanden mellan klimatförändringarna och konflikt i de mest klimatutsatta och sårbara utvecklingsländerna. FN:s klimatsäkerhetsmekanism har starkt bidragit till FN:s arbete i några av världens mest utsatta länder såsom i Somalia, Västafrika och Sahelregionen”, säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S) i en kommentar.

Klimatsäkerhetsmekanismen är ett samarbete mellan FN:s utvecklingsprogram UNDP, miljöprogram UNEP och avdelningen för politiska och fredsförebyggande frågor, DPPA. Pengarna kommer bidra till fler experter på olika FN-kontor och regionala institutioner.

Den allra största delen av FN:s personal för fredsbevarande uppdrag finns i länder som är starkt påverkade av klimatförändringens effekter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev