måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige saknar varningssystem för lokala regnskyar

Publicerad: 21 augusti 2014, 08:18

SMHI saknar idag möjlighet att upptäcka och i god tid varna kommuner för översvämningar från mindre vattendrag eller från lokala, häftiga regnfall. Nästa år börjar dock ett nytt system att testas.

Ämnen i artikeln:

Smhi

SMHI jobbar just nu med att utveckla ett nytt system för att kunna varna kommuner om häftiga, lokala regnfall. Jonas Olsson på SMHI är projektledare för forskningsprojektet Högupplösta nederbördsprognoser för hydrologisk riskbedömning – ett nytt varningssystem.

– Idag har vi SMHI:s hydrologiska varningssystem. Det fungerar bra för översvämningar som omfattar större regnområden och stora floder och älvar. Men vi har svårt att kunna varna för översvämningar från väldigt häftiga lokala regn eftersom det faller mellan mätarna i vårt nuvarande system.

Projektet har kommit halvvägs och ska vara färdigt i slutet av 2015. Målet är att göra systemet mer högupplöst i tid och rum. Gruppen arbetar med att undersöka metodik och se till så att alla komponenter som behövs i det nya systemet finns på plats.

– Målet är att ha gjort föroperationella tester nästa år så att vi är redo efter projektets slut att kunna ta ett beslut och komma igång ganska snabbt.

Enligt Jonas Olsson blir ett system med större detaljnivå allt viktigare i och med klimatförändringarna. En del städer i Sverige har också utvecklat egna system för att upptäcka översvämningar från mindre vattendrag och lokala regnfall, däribland Växjö och Göteborg.

Tips! Den 25 september arrangerar Miljöaktuellt konferensen Klimatanpassning Sverige 2014 tillsammans med SMHI, MSB, SLU och Livsmedelsverket.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev