Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sverige ska bli kung på servicerobotar

Publicerad: 26 Mars 2009, 11:59

Klipper gräs och dammsuger – så mycket mer gör inte robotarna för vanligt folk i dag. Sverige ska vara med i framkant när humanoiderna ställer sig upp och börjar göra riktig nytta.


Ämnen i artikeln:

Robot

Servicerobotar i hemmet eller i vården. Den sinnebilden har vuxit sig starkare på senare år, inte minst tack vare de japanska humanoider, exempelvis Hondas Asimo. Nu vill Swedish Standards Institute, SIS, via ett upprop till ett standardiseringsprojekt att svenska företag och organisationer slår sina kloka huvuden ihop för att ta en tätposition på området.

– Vi är ute och sonderar efter vilka svenska intressenter som finns på det här området, säger Mattias Lafvas, projektledare på SIS.

Dels söker SIS kontakt med tillverkare, dels med organisationer som företräder privatpersoner för hemanvändning av servicerobotar. Robotdalen nämns också som en given intressent i sammanhanget.

– Sen finns det organisationer som Hjälpmedelsinstitutets som har ett stort intresse av att bevaka handikappade personers behov och intressen i det här arbetet, säger Mattias Lafvas.

Entreprenörer som ser affärsmöjligheter i robotar är också välkomna att höra av sig.

– Det är en enorm marknad som kommer att öppna sig och först ut på plan är ofta den som tar ledningen, säger Mattias Lafvas.

Att idén är sprungen ur de humanoider som börjat dyka upp hos en del tillverkare är inget man hymlar med på SIS.

– När humanoiderna går på två ben och kan göra olika saker med sina händer, då börjar det bli riktigt spännande, säger Mattais Lafvas.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Robot

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.