Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sverige ska slopa oljan

Publicerad: 5 Februari 2009, 09:24

Vid år 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Vägen dit består av både mer kärnkraft och förnyelsebar energi.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Regeringen har, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt, skapat en ”historisk och för världen unik överenskommelse” för energi- och klimatfrågor. Det säger han under en presskonferens tillsammans med Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund på torsdagsförmiddagen.

– Alliansen lägger grunden ut ur fossilbränslesamhället, säger Fredrik Reinfeldt.

Den svenska energiförsörjningen ska balansera på tre ben; kärnkraft, vattenkraft och förnyelsebar energi. De stora investeringarna ska läggas på förnyelsebar energi.

Den största nyheten är att kärnkraften ska byggas ut. Gamla reaktorer ska kunna bytas ut mot nya effektivare. Alliansen är alltså överens om att häva förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk.

– Nya reaktorer får byggas i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals. Det finns inga subventioner till kärnkraft. Den får bäras på marknadens egna villkor. Det är inga subventioner som det var på 1960-talet, säger Jan Björklund.

Regeringen öppnar också dörren för utländska ägare av svenska kärnkraftverk. Tre aktörer äger idag tillsammans alla kärnkraft, något som av regeringen inte kan betraktas som fri konkurrens.

– Vi vill upplösa dessa samäganden, säger Jan Björklund som också öppnar för nya utländska ägare.

Regeringen vill också göra det enklare och snabbare att resa nya vindkraftverk. Det är främst på förnyelsebar energi som nya investeringar ska göras, framhåller alliansen.

Det är nu 29 år sedan den svenska folkomröstningen kring kärnkraftverken. Frågan har varit en av de mest infekterade inom de fyra borgliga partierna.

– Det är förlamande att vi har bråkat om energipolitiken i alla dessa år. Vi behöver en kompromiss där alla måste ge och ta. Vi är där idag, säger hon.

– Detta är det mest ambitiösa energi- och klimatmålen i hela Europa, jag vill säga hela världen, säger hon.

Alliansregeringen bjuder också in oppositionspartierna för att kunna bredda stödet för miljö- och energipolitiken. Men varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet låter överdrivet positiva till förslaget.

– Tanken på att bygga nya kärnkraftverk är ett rent sabotage mot de planer som finns på investeringar i förnyelsebar energi, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TT.

Tongångarna från Svenskt Näringsliv är desto ljuvare. Birgitta Resvik, organisationens expert på energifrågor, anser att regeringens förslag är rationellt.

– Jag tycker att det är positivt att regeringen ser helheten, alltså att de både ser klimataspekterna men också hur detta kan leda till ökade investeringar för Sverige, säger hon och påpekar att ambitionerna kräver rikligt med pengar till forskning och utveckling samt att tillståndsprocesserna måste bli smidigare.

Är det realistiskt att Sverige ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen vid 2030?
– Det är viktigt att ha visioner. Jag kan se problemen på den tunga sidan men det finns också många motorer som kan drivas med andra typer av drivmedel, säger Birgitta Resvik.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.