Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige slår Finland i klimatrankning

Publicerad: 29 augusti 2022, 09:20

Sverige har hittills klarat klimatomställningen bättre än Finland

Foto: PhotographerCW

Sverige är näst bäst i världen på klimatomställning, enligt Climate Change Performance Index (CCPI). Danmark ligger i topp och Finland kommer först på plats 14.


Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikVeckobrev

Danmark, Sverige och Norge toppar listan över de länder som är bäst på klimatomställning, enligt Climate Change Performance Index (CCPI). Finland ligger på jumboplats i Norden och får en fjortondeplats i världen, bland de 60 länder som rankas i CCPI.

Finland lyftes nyligen fram av 2030-sekretariatet som ett föredöme inom klimatomställning och svenska politiker uppmanas att lära av Finland. Landets mål är att bli klimatneutralt redan 2035 – tio år före Sverige. Vägen dit ska bland annat gå via effektivare byggprocesser och en biloberoende huvudstad.

Men Finlands klimatbetyg hos CCPI dras ner bland annat av en hög energiförbrukning. Torveldning och en dålig politik inom jord- och skogsbruk är andra svagheter, enligt CCPI.

Sverige har lägre utsläpp per capita än Finland. Båda länderna är dåliga på att få ner energiförbrukningen men Sverige är ändå bättre än Finland som är tredje sämst av alla rankande länder. Klimatpolitik är den enda delgrenen där Finland spöar Sverige, om än knappt.

CCPI:s rakning citeras flitigt i internationell press. Bakom indexet står den tyska aktivistgruppen Germanwatch.

Sten Sjögren

Reporter

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikVeckobrev

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.