Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige slösar mest el i EU

Publicerad: 11 maj 2011, 07:14

Sverige är det EU-land som räknar med att öka energiförbrukningen allra mest till år 2020, rapporterar Naturskyddsföreningen.


Ämnen i artikeln:

CleantechEnergiförbrukningEuForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Naturskyddsföreningen (SNF) har studerat handlingsplaner för energieffektivisering som medlemsländerna skickat in till EU. Tyskland ligger bäst till medan Sverige är det land som räknar med att öka energiförbrukningen till år 2020 allra mest.

Den svenska tolkningen av EU:s mål om 20 procents effektivisering är att Sverige tvärtom kan öka förbrukningen med 25 Twh, skriver SNF i ett pressmeddelande.

– Nu måste regeringen visa handlingskraft och skapa spelregler så att de hinder som idag finns för att agera energismart undanröjs, att vi elkunder kan få en elräkning och bara ett rörligt pris är en lite självklar början[… ], säger Svante Axelsson, generalsekreterare på SNF.

Att energieffektivisering inte fungerar beror enligt honom på ett klassiskt marknadsmisslyckande – företagen och hushållen har inte informationen om vad som bör och kan göras.

Tillsammans med Energirådgivarna och Energieffektiviseringsföretagen har föreningen tagit fram åtta enkla punkter för energieffektivitet. Det handlar till exempel om att förenkla för elkunderna med smartare elnät och en enda elräkning, eller att förbättra byggnormer och energideklarationen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.