Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige tredje bäst i världen på att främja miljöinnovationer

Publicerad: 28 februari 2012, 12:47

Bara Danmark och Israel är bättre än Sverige när det kommer till att främja miljöinnovationer, enligt en ny rapport av WWF och Cleantech Group.


Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechWWF

I den nya rapporten Coming Clean: The Global Cleantech Innovation Index 2012 rankas länderna som har de bästa respektive sämsta förutsättningarna för att främja miljöinnovationer. Bäst i världen är Danmark, följt av Israel, Sverige, Finland och USA, skriver WWF i ett pressmeddelande.

Man har tagit hänsyn till 15 olika kriterier kopplade till hur miljöinnovationer uppstår, kommersialiseras och växer, och sedan utvärderat 38 länder i förhållande till deras BNP. Kriterierna om allmän innovationsförmåga, entreprenörskap, patent och investeringar har samkörts med krav på klimatpolicy, förnybar energi och antal gröna jobb.

Sverige ses som en liten ekonomi med bas för mycket miljöteknik, men med problem när företagen ska övergå till att bli tillväxtföretag. Enligt WWF krävs det mer samarbeten med stora ekonomier för att kompensera bristen på finansiering och en stor hemmamarknad. Dessutom varnar man för att vi tappar mark mot omgivningen när det gäller miljöteknikens tillväxt i ekonomin.

– Effektiva och förnybara lösningar är avgörande i kampen mot den globala uppvärmningen. Att skala upp miljöteknik är Sverige akilleshäl. Inför regeringens forsknings- och innovationsproposition krävs satsningar på att få ut innovationer på marknaden som kan växa och lösa miljöproblem, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Just att få ut miljöteknik på marknaden är Kina (12:a på totala listan) bäst på. Generellt sett visar undersökningen att Nordamerika och Europa har det bästa innovationsklimatet för miljöteknik, medan de asiatiska länderna är bättre på kommersialiseringsbiten.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.