Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige uppmanas delta i FN-fördrag om företags ansvar för mänskliga rättigheter

Publicerad: 12 februari 2019, 14:16

Foto: Wikimedia Commons

Sverige och EU har valt att inte medverka i viktiga FN-förhandlingar om företags ansvar för mänskliga rättigheter. Nu har den svenska regeringen bara veckor på sig att göra Sveriges röst hörd.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är dags att Sverige och EU på allvar engagerar sig i förhandlingarna i FN om ett bindande fördrag om företags ansvar för mänskliga rättigheter. Det skriver Jordens Vänner, Afrikagrupperna och Latinamerikagrupperna i ett öppet brev till utrikeshandelsminister Ann Linde (S), näringsminister Ibrahim Baylan (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Brevskrivarna konstaterar att den svenska regeringen har fram till slutet av månaden på sig att lämna synpunkter på det utkast som togs fram vid den fjärde förhandlingsrundan där Sverige och EU helt uteblev från förhandlingarna. Andra länder som Ryssland, Kina och Indien har redan lämnat sina åsikter.

Enligt organisationerna innehåller det förslag som ligger på bordet stora luckor.
“Transnationella företag har genom den så kallade ISDS-klausulen (Investor to State Dispute Settlement) i handelsavtal lyckats skapa ett helt rättssystem för att ‘hålla stater ansvariga’ när de inför lagstiftning eller politik som påverkar företagens vinster. Men det finns inget verktyg för stater att hålla transnationella företag ansvariga i fråga om mänskliga rättigheter”, skriver de tre organisationerna.

Sveriges och EU:s ointresse för förhandlingarna har tidigare kritiserats av EU-parlamentarikern Max Andersson (MP). I oktober antog EU-parlamentet också en resolution där kommissionen och ministerrådet uppmanades att delta konstruktivt i förhandlingarna. Enligt Max Andersson är det extra allvarligt att Sverige uteblir från förhandlingarna då Sverige, till skillnad från exempelvis Frankrike och England, saknar bindande regler för hur svenska företag får uppföra sig utanför landets gränser.

Läs det öppna brevet till regeringen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev