Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige väl lämpat för koldioxidlagring

Publicerad: 20 december 2016, 09:20

Sydvästra Skåne och sydöstra Östersjön är de områden i Sverige som är bäst lämpade för koldioxidlagring. Det visar en ny sammanställning som tagits fram i det nordiska forskningssamarbetet NORDICCS.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Det finns många kriterier som måste vara uppfyllda för att man ska kunna lagra koldioxid. Bland annat måste reservoaren utgöras av en tät bergart och vara belägen minst 800 meter under marken för att trycket ska bli så stort att koldioxiden kan hållas flytande.

Enligt NORDICCS sammanställning har de nordiska länderna stor potential för geologisk lagring av CO2. Tillsammans beräknas de kunna lagra mer än 86 miljarder ton koldioxid. Det motsvarar hela Nordens utsläpp under 564 år. De bästa lagringsplatserna finns i Norge, bland annat beroende på att tidigare prospektering efter olja och gas lett till att norrmännen tagit fram ett gediget underlag. Men även den svenska lagringskapaciteten är bra. 3,4 miljarder ton beräknas Sverige kunna lagra. Det kan jämföras med Sveriges årliga utsläpp som var 33 miljoner ton för 2015.

Men för att koldioxid ska kunna lagras i Norden krävs mer forskning på området. Det kommer dessutom att krävas stora investeringar för att fånga in och transportera koldioxiden skriver NORDICCS i sin sammanställning.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.