Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige- världens godaste land

Publicerad: 8 november 2017, 09:42

Sverige gör mer gott för mänskligheten än något annat land. I alla fall om man ska tro det nypublicerade indexet ”Good Country Index”.


I Good Country Index rankas 163 länder utifrån deras bidrag till global hälsa, fred och välfärd. Indexet bygger på 7 kategorier: ”vetenskap och teknik”, ”kultur”, ”internationell fred och säkerhet”, ”stabilitet”, ”planet och klimat”, ”utveckling och jämställdhet” och ”hälsa och välmående”. Organisationen Good Country, som ligger bakom indexet, har samlat information om länderna från olika källor som FN och Världsbanken.

Ett välutbyggt välfärdssystem med gratis utbildning och lång föräldraledighet gör Sverige till ett bra land att leva i. Men Sverige är också bra på att hjälpa andra länder genom att ge ekonomiskt stöd till internationella organisationer och samarbeten, skicka läkare till krisområden och bidra med kunskap på olika sätt. Dessvärre är Sverige också en tung vapenexportör och det drar ner betyget i kategorin ”fred och säkerhet” där vi hamnar först på 52:a plats.

Läs indexet här

Topp 5 godaste länderna:

1. Sverige

2. Danmark

3. Nederländerna

4. Storbritannien

5. Tyskland

Topp 5 ondaste länderna:

159. Irak

160. Centralafrikanska Republiken

161. Mauretanien

162. Ekvatorialguinea

163. Libyen

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.