Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige vassast på maskin-till-mobil

Publicerad: 27 oktober 2008, 09:32

14,1 miljoner maskiner beräknas vara anslutna till mobilnät i Europa vid slutet av året. Sverige ligger långt framme när det gäller maskin-till-maskin-uppkopplingar, enligt en undersökning.


Antalet maskiner som är uppkopplade mot mobilnät i Europa växer med 34,2 procent i år, spår analysföretaget Bergh Insight. Det innebär att 14,1 miljoner maskiner vid årets slut.

Mycket av tillväxten uppges komma från fordon. Den installerade basen av ”maskin-till-maskin” som utgörs av bilar antas fördubblas från 30 procent till 60 procent år 2013. Med en tillväxttakt på 32,9 procent väntas antalet anslutningar nå 58,6 miljoner år 2013.

I Norden anses elmätare stå för en stor del av maskin-till-maskin-anslutningarna. I Tyskland och Italien är fordon vanligare medan det i Spanien till största delen är larm- och betalterminaler som ansluts till mobilnäten.

Sverige och Finland är ledande i Europa när det gäller maskin-till-maskin-abonnemang. Snittet är 2,2 procent medan andelen i Sverige är 13,4 procent. I Finland är andelen 7,7 procent.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.