Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige vill att EU förbjuder 200 högfluorerade ämnen

Publicerad: 3 januari 2018, 10:07

Den svenska kemikalieinspektionen och den tyska miljömyndigheten UBA har lämnat in förslaget till den europeiska kemikaliemyndigheten Echa.


Förslaget om förbud gäller i första hand sex PFAS-ämne, men eftersom det även omfattar högfluorerade ämnen som kan brytas ner i något av de sex ämnena omfattas i själva verket en grupp på omkring 200 PFAS-ämnen. Anledningen till det föreslagna förbudet är att ämnena är extremt svåra att bryta ner i naturen, samt att de lätt tas upp och ansamlas i levande organismer. Idag är användningen av de ämnen som finns med i förslaget låg inom EU, men syftet med förslaget är att förhindra att användningen ökar när andra högfluorerade ämnen fasas ut under de kommande åren.
EU:s kemikaliemyndighet Echa har startat ett samråd för att företag, organisationer och privatpersoner ska komma med synpunkter på förslaget. Samrådet pågår till och med slutet av juni 2018.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.