Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sverige vill skjuta upp utsläppsminskning

Publicerad: 15 Maj 2015, 07:44

– Det är olyckligt, säger S-parlamentarikern Jytte Guteland till Miljöaktuellt.


Ämnen i artikeln:

ImoFartygUtsläpp

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 15 maj.

Fartygssektorn ska ta på sig ett utsläppsminskningsmål. Det förslaget lades för första gången fram i veckan på FN:s sjöfartsorgan IMO:s förhandlingar.

Men trots att förslaget fick uppbackning från bland annat EU:s ordförandeland Lettland – och även Norge – gick det i stöpet. Och det bidrog Sverige till, som valde att hellre trycka på att IMO ska arbeta för att få till övervakningssystem av utsläppen och energieffektivisering hos redarna.

– De EU-länder som inte backade upp förslaget sa främst att de tyckte det kommit in för sent, men vad gäller klimatet så är det viktigt att agera så fort som möjligt. Jag riktar samma kritik mot alla medlemsländerna, däribland Sverige, som inte följde förslaget. Det är olyckligt, säger S-parlamentarikern Jytte Guteland, som ledde gruppen från EU-parlamentet som var där för att förespråka ett utsläppskrav.

Sjöfarten är liksom flygindustrin undantagen från de internationella klimatavtalsförhandlingarna, men dess andel av koldioxidutsläppen kan komma att växa avsevärt framöver – från dagens tre procent till som mest 14 procent 2050, enligt IMO:s egna beräkningar.

Läs mer här och här.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

ImoFartygUtsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.