Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges 101 miljömäktigaste 2015: 21-40

Publicerad: 13 april 2015, 07:07

Här är 2015 års upplaga av Sveriges miljömäktigaste personer. Här är de som enligt er läsare och en jury drivit på och satt agendan för en hållbar utveckling.


21. Isabella Lövin (MP), Biståndsminister 21 (7)
Sveriges nya biståndsminister inser att de globala miljöproblemen och fattigdomen i världen hänger ihop. Därför vill hon skapa en grön biståndspolitik. Men hon har inte släppt sitt engagemang för haven. ”Jakten på knappa fiskeresurser leder till en obalans mellan fattiga och rika länder, där det i slutändan är människor i fattiga kustsamhällen som drabbas värst” skriver hon på sin blogg.

22. Markku Rummukainen 22 (Ny)
Markku Rummukainen är biträdande föreståndare för Centrum för Miljö- och Klimatforskning, och en av författarna bakom den senaste IPCC-rapporten.
Som få andra lyckas Rummukainen kommunicera klimatförändringarnas effekt på samhället och förklara de viktigaste slutsatserna i IPCC:s rapport. När det kommer till att förklara det som händer med klimatet är Markku Rummukainen en av de skickligaste i Sverige.

23. Andreas Cervenka, journalist – aktuell med pjäsen ”Vad är pengar” på Elverket (Dramaten) 23 (Ny)
Med texten ”Ursäkta, kan vi få tillbaka våra 34 miljarder?” och sitt avslöjande reportage om SCA har SvD:s ekonomijournalist Andreas Cervenka slagit ett slag för den ekonomiska hållbarheten. Nu har han tagit kampen till teaterscenen med uppsättningen ”Vad är pengar” som spelas på Elverket fram till april.

24. Mattias Svensson, skribent och författare (Ny)
Mattias Svensson, tidigare verksam vid tankesmedjan Timbro, idag redaktör på tidningen Neo och aktuell med boken ”Miljöpolitik för Moderater” som levererar vägledning och insikter till vilsna högerpolitiker.

Varför pratar moderater så lite om miljö- och hållbarhet?
– Det finns moderater som gör det men de passar inte riktigt in i den debatt vi vant oss vid så därför hörs de sällan. Tyvärr har de skett en polarisering där vänstern tagit greppet om många av frågorna med lösningar som är kontraproduktiva för miljön och motbjudande för liberaler som jag. Som liberal blir det då lätt att tänka att eftersom de brukar ha fel måste de också ha fel om klimatlarmen, då uppstår en skepsis.

När upptäckte du själv att de inte hade fel om klimatlarmen?
– När jag hade träffat tillräckligt många klimatskeptiker fick jag inte ihop bilden så då blev jag skeptisk mot skeptikerna istället. Mycket skedde när jag jobbade med min bok ”Glädjedödarna-en bok om förmynderi”. Miljöhotdyker ofta upp som ursäkt för att lägga sig i hur människor lever. Det är fel lösning, men jag saknade egna svar.

Har du några konkreta tips till moderater som vill profilera sig inom miljöpolitiken?
– Att ta betalt för utsläpp och avskaffa miljöskadliga subventioner är två saker som både stärker statskassan och är bra för miljön. Pengarna kan användas till sänkta skatter i en grön skatteväxling. Grön innovation är ett annat område där Moderaterna har betydligt högre trovärdighet än den gröna rörelsen med sin rädsla för allt nytt och sin genmodifieringsskepsis.

25. Antonia Ax:son Johnsson, företagsledare och grundare av Axfoundation (4)
Miljö- och hållbarhetspionjären Antonia Ax:son Johnsson hamnar alltid högt upp på listan över Sveriges miljömäktigaste. Hon fortsätter att driva miljö- och hållbarhetsarbetet såväl inom Axel Johnson-gruppen, som inom ramen för den egna stiftelsen som i somras bytte namn till Axfoundation.

26. Johan Öhnell, styrelseordförande, Solkompaniet (Ny)
Som en av Sveriges mest erfarna solcellsentreprenörer och grundare av Solkompaniet, leverantör av solcellsanläggingar, har Johan Öhnell varit drivande bakom den skattereform som gynnar nettoproduktion från solceller.

27. Åsa Domeij, miljöchef Axfood AB (47)
Som miljöchef på Axfood har Åsa Domeij makten att besluta över vilka  produkter som säljs i flera hundra butiker. Livsmedel och dagligvaror som inte lever upp till de miljömässiga och etiska kraven fasas succesivt ut och ersätts av mer hållbara produkter.

28. Kristina Persson, framtidsminister (S) (Ny)
Framtidsminister Kristina Persson inser att miljö- och hållbarhetsfrågorna kommer att stå för de största utmaningarna i framtiden. Hon är grundare av tankesmedjan Global Utmaning som driver tesen om att en hållbar samhällsutveckling är möjlig, och bidrar till diskussionen om framkomliga vägar för att nå dit.

29. Henrik Lampa, hållbarhetschef, H&M (Ny)
Med Henrik Lampa som hållbarhetschef har H&M inlett omställningen till att använda allt mer hållbara råvaror. Man har dessutom infört återvinning i butikerna, om än i liten skala. Det är ett steg på vägen mot reellt producentansvar i textilbranschen, och nyckeln till fortsatt lönsamhet för HM i framtiden.

30. Michael Treschow, orförande, Unilever (ny)
Under de senaste åren har Unilevers styrelseordförande Michael Treschow lyft miljö- och hållbarhetsfrågan på ett sätt som är ovanligt för en näringslivstopp. Unilever har slopat kvartalsredovisningen av finansiella siffror för att istället fokusera på den långsiktiga utvecklingen. Bland annat ska företaget halvera sin negativa miljöpåverkan 2020, jämfört med 2010. Samtidigt ska man dubbla sin omsättning under de kommande tio åren. En omöjlig ekvation? Inte enligt Treschow som menar att hållbar tillväxt är den enda acceptabla affärsmodellen för framtiden.

31.Christina Lindbäck, Hållbarhetschef, NCC AB (58)
Christina Lindbäck får hela koncernen, från styrelseledamöter till byggnadsarbetare, att inse att miljö och hållbarhet är centralt för NCC:s fortsatta utveckling. Eftersom byggsektorn har stor påverkan på klimat och andra miljöområden är hennes insats betydande.

32. Mikael Karlsson, ordförande,  European Environmental Bureau (EEB) (6)
Trots att han lämnat posten som Naturskyddsföreningens ordförande fortsätter EEB:s ordförande Mikael Karlsson outtröttligt att driva Sverige och EU framför sig. Med sin kunskap och sitt breda kontaktnät sätter han agendan. Vilka andra svenska miljöprofiler blir egentligen inbjudna till WTO- och TTIP-diskussioner?

33. Hans Wallenstam, vd på Wallenstam (31)
Han har gjort familjeföretaget och hela dess­ ­fastighetsbestånd, inklusive alla hyresgäster, självförsörjande tack vare förnybar el som produceras i bolagets egna anläggningar, främst vindkraft. Nu riktar han blicken mot utvecklingen inom solenergin.

34. Lars Nellmer, VD, Krav (49)
Under 2014 ökade försäljningen av ekologiska produkter med 38 procent. Det är nytt försäljningsrekord och Krav-märkta varor stod för 75 procent av ökningen.

35. Niklas Zennström, grundare av Skype och Zennström Philanthropies (17)
Genom sin organisation Zennström Philanthropies stödjer it-entreprenören Niklas Zennström projekt som syftar till att stärka mänskliga rättigheter och värna om miljön. Organisationen har bland annat tagit initiativet till ”Race for the Baltic”, en koalition som ska arbeta för att hitta lösningar på miljöproblemen i Östersjön. Genom sitt gröna mentors­program vill man också stödja svenska startup-företag inom miljöteknik.

36. Johan Ununger, VD, Saltå Kvarn (Ny)
I takt med att Saltå Kvarn växer blir företagets vd en allt viktigare röst i debatten om klimat och miljö. Under 2014 debatterade han­
skatteregler vid klimatkompensation, och i en debattartikel krävde han en omställning från dagens konventionella jordbruk till ett klimatsmart och ekologiskt jordbruk.

37. Mattias Goldman, VD, Fores (Ny) 

Den person på listan som antagligen syns och hörs mest i media. Har lyckats lyfta tankesmedjan Fores och skapa ett rum där de svåra framtidsfrågorna diskuteras. Dessutom har Mattias etablering av 2030-sekretariatet, som verkar för att Sverige ska bli ett globalt föregångsland i omställningsarbetet till hållbara transporter, gjort Fores till en av Sveriges mest intressanta och nytänkande miljöorganisationer.

38. Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen (5)

Under 2014 bidrog Naturskyddsföreningens formidabla informationskampanj i sociala medier till att skapa ett långsiktigt medvetande om hållbara lösningar bland unga människor. Efter 15 år på ordförandeposten är eldsjälen Svante Axelsson fortfarande lika engagerad. En orädd debattör och självklar deltagare i forum där miljöfrågor diskuteras.

39. Carl Hall, investerare, författare ”Miljökapitalisterna” (65)
Grundaren av Nordens största privata riskkapitalbolag inom miljöteknik gav under förra året ut en uppdaterad version av boken Miljökapitalisterna på engelska, en berättelse om hur entreprenörer tjänat miljardbelopp på att rädda vår planet. I boken driver han tesen om hur de stora framtidsfrågorna, miljö och klimat, kommer att förändra vårt sätt att leva, och hur de entreprenörer och företag som tidigt förstår detta kommer att vara de som lyckas i framtiden.

40. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Institutionen för nationalekonomi, Handelshögskolan, Göteborgs universitet (Ny)
Thomas Sterner är samordnande författare och den enda svenska forskare som deltagit i arbetet med IPCC:s rapport om klimatåtgärder. I samband med lanseringen av rapporten i Berlin i april påpekade Sterner att det i många länder är i princip gratis att släppa ut koldioxid. En krona per kilo CO2 skulle räcka för att hantera hela klimatfrågan menade Sterner. I IPPC-rapporten slog man fast att handel med utsläppsrätter är ett viktigt verktyg för att bekämpa klimatförändringarna, förutsatt att priset är tillräckligt högt.

Tillbaka till Sveriges 101 miljömäktigaste 2015

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News