Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges 101 miljömäktigaste 2015: 41-60

Publicerad: 14 april 2015, 08:37

Här är 2015 års upplaga av Sveriges miljömäktigaste personer. Här är de som enligt er läsare och en jury drivit på och satt agendan för en hållbar utveckling.


41. Helena Hagberg, ansvarig för statliga bolag och deras arbete med miljö- klimat- och socialt ansvar (Ny)
De statliga bolagen har tidigare haft krav på sig att hållbarhetsredovisa men nu vill regeringen ta ännu ett steg mot långsiktig hållbarhet. Därför har man rekryterat Nordeas tidigare hållbarhetsanalytiker Helena Hagberg som ansvarig för de statliga bolagens arbete med miljö- kilmat- och socialt ansvar. Det är Helena Hagbergs som håller tyglarna på några av Sveriges absolut tyngsta och viktigaste ­företag.

42. Helena Jonsson, förbundsordförande LRF (Ny)
Som ordförande för Sveriges största småföretagarorganisation har Helena Jonsson varit starkt drivande bakom utvecklingen av en klimatsmart livsmedelsproduktion i Sverige och i EU. Att frågorna om grisarnas knorr, och den låga svenska antibiotikaanvändningen, blev några av EU-valets viktigaste frågor var till stor del LRF:s förtjänst.

43. Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska Hus (Ny)
Akademiska Hus är Sveriges näst största fastighetsägare med en portfölj värderad till 57 557 Mkr år 2013. Som ägare av majoriteten av högskole- och universitetsbyggnaderna bidrar Akademiska Hus till att bygga Sverige som kunskapsnation. Mia Edofssons ambition som hållbarhetschef är att bidra till social hållbarhet genom att skapa campusmiljöer som är tillgängliga för alla, samt att öka samarbetet kring hållbarhet mellan högskolor och universitet runt om i Sverige.

44. Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. ledamot i miljö- och jordbruksutskottet (83)
Som vi förutspådde i förra årets lista har vänsterpartisten Jens Holm fortsatt sin klättring mot toppen bland Sveriges miljömäktigaste. Han är snabbtänkt, välformulerad och kunnig och alltid beredd att debattera viktiga miljöfrågor på en relevant nivå.
45. Fredrik Gertten, filmare och regissör, grundare av WG Film (Ny)
Filmaren Fredrik Gertten är mest känd för den avslöjande dokumentärfilmen ”Bananas” som fick stor internationell uppmärksamhet efter att Dole stämde Gertten (stämningen drogs tillbaka efter kritik från livsmedelskedjor, kulturpersonligheter och politiker). Nu är han aktuell med filmen Bikes vs Cars som diskuterar vad våra stadskärnor ska användas till i framtiden: Måste vi ha biltrafik och parkeringsplatser eller kan vi utnyttja dem till något annat?

46. Carl Piper, storgodsägaren och miljöaktivist (23)
I sin kamp mot prospektering och exploatering av alunskiffer har Storgodsägaren och aktivisten Carl Piper mobiliserat motståndet – från Skåne till Lappland. Under 2014 var han drivande bakom ett av de största våtmarksprojekten i Skåne. Han är också en stark röst för biologisk mångfald och för att ekosystemtjänster ska värderas högre inom politiken.

47. Johan Ehrenberg, publicist/vd på ETC och Egen el (39)
Den innovative mångsysslaren Johan Ehrenberg fortsätter engagera sig i samhälls- och miljöfrågor. Med bolaget Egen el vill han hjälpa konsumenter att själva producera sin el och i december gav han ut ”Johans lilla elbok”, en praktisk handbok om hur man producerar egen el, och varför det är viktigt.

48. Christer Ljungberg, VD, Trivector (Ny)
En person som brinner för hållbarhetsfrågorna och inte är rädd för att höja rösten i debatten. Under de senaste åren har han ifrågasatt planeringen av infrastruktur som gynnat biltrafik framför järnväg. Han har också kritiserat den prognosmodell som trafikverket tillämpat. På Transportforum gjorde han ett kritiskt inlägg om infrastrukturplaneringen under den uppiggande rubriken ”Väx upp för fan!”. Ibland är det skönt när någon sätter ner foten.

49. Lena Ek, C, riksdagsledamot (c) fd miljöminister (Ny)
Lena Ek är beviset på att långsiktigt arbete med miljöfrågor ger resultat. Hon har engagerat sig i frågor som rör allt från förnyelsebara drivmedel till giftfria miljöer för barn. Under 2014 initierade hon projektet The Climate Economy, som visar på fördelarna med att förena miljö och tillväxt, och som fick ett mycket positivt mottagande när det presenterades i FN. The New Climate Economy verkar som en global game changer där klimatomställning blir en garant för tillväxt, snarare än ett hinder.

50. Lena K Samuelsson, kommunikations och csr-chef, Schibstedt (Ny)
Samtidigt som miljö- och klimatproblemen blir allt mer akuta leder krig och oroligheter i världen till att människor drivs på flykt och press- och yttrandefriheten hotas. För mediekoncernen Schibstedt är det viktigt att ha en hållbarhetschef som driver frågor om mänskliga rättigheter, yttrande­frihet och klimat på ett strategiskt och trovärdigt sätt. Det gör Lena K Samuelsson.

51. Stina Billinger, planeringschef på Näringsdepartementet (22)
SPPs hyllade hållbarhetschef Stina Billinger har gått vidare till en roll som planeringschef på Näringsdepartementet. Mikael Dambergs rekrytering kan ses som ett tecken på att Näringsministern förstått hur viktig hållbarhetsfrågan är för näringslivet i Sverige. Med Stina Billinger som pådrivande kraft i bakgrunden kan vi förvänta oss en mer hållbar näringslivspolitik under de kommande åren.

52. Anna Borgeryd, styrelseordförande och koncernstrateg, Polarbröd (15) Polarbröds styrelseordförande Anna Borgeryd tillhör den femte generationen i ledning för familjeföretaget vilket förmodligen förklarar hennes långsiktiga synsätt på investeringar och hållbarhet. Hon är en ansvarfull företagsledare och en uppskattad föreläsare som inspirerat många att gå från tanke till handling i miljö- och hållbarhetsarbetet.

53. Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan (Ny)
Som hållbarhetschef för Sveriges största fastighetsbolag har Anna Denell en viktig roll att spela. Hittills har hon kommit en bra bit med det långsiktiga miljö- och hållbarhetsarbetet som också innefattar arbetsmiljö för personer med funktionsnedsättningar, och bolagets beslut om att ta ansvar för närmiljön runt sina fastigheter, köpcentrum och kontorskomplex.

54. Pär Larshans, hållbarhetsansvarig Max Hamburgare (68)
Under de tio års tid har Pär varit en drivande kraft för hållbarhetsarbetet inom hela den svenska snabbmatsbranschen. När Max exempelvis installerar solpaneler på restaurangtaken och lanserar program för att anställa människor med funktionshinder visar man vägen för andra snabbmatskedjor.

55. Anders Hellberg, chefredaktör Effekt, frilansjournalist (14)
Den hängivne miljöjournalisten Anders Hellberg fortsätter outtröttligt att rapportera om miljö- och hållbarhet i ett flertal olika publikationer och sajter.

56. Maria Smith chef för miljö och socialt ansvar, ICA (92)
Ett målmedvetet hållbarhetsarbete har gjort att ICA-gruppen för varje år som går flyttar fram positionerna för miljö och hållbarhet. Ekoförsäljningen ökar stadigt, man har nått sina klimatmål sex år i förtid, och man satsar kraft och energi på att utveckla mer miljövänliga förpackningar.

57. Jonny Hellman, vd, Byggvarubedömningen (Ny)
Under sina år inom bygg- och fastighetsbranschen har Jonny Hellman drivit på för en hållbar utveckling. Nu har han skapat plattformen Byggvarubedömningen som bidrar till att lyfta materialfrågan inom branschen genom att göra det enklare för fastighetsägare att fasa ut farliga kemikalier.

58. Johanna Grant, ordförande, Gröna Bilister (Ny)
Under 20 års tid har Gröna Bilister varit en stark röst i debatten kring hållbar bilism. I förhållande till sin storlek och sina begränsade resurser är föreningen en mycket inflytelserik opinionsdrivare. Under de senaste åren har man granskat situationen för miljöbilar i landets kommuner. Man gör också en årlig sammanställning av årets Miljöbästa bilar och belyser på så sätt de senaste inom miljövänlig teknik på personbilsområdet.

I förhållande till sin storlek och sina begränsade resurser är Gröna Bilister en mycket inflytelserik opinionsdrivare i frågor som rör grön bilism. Genom sin granskning av drivmedel bidrar man också till att öka medvetenheten om förhållanden på de platser där olika bränslen utvinns.

Förra året blev Johanna Grant föreningens första kvinnliga ordförande. Hon kallar sig ”grön mobilist” och har valt bort egen bil till förmån för en bilpool.
Johanna Grant arbetar också som konsult med fokus på klimatstrategier och kompensation på hållbarhetsbyrån U&W.

59. Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen (Ny)
Naturskyddsföreningens nya ordförande fortsätter arbetet med att föra ut föreningens budskap. Mycket av fokus ligger på frågor som rör jordbrukets framtid och ekologisk produktion. Hon har varit lite tyst under sin första tid på posten, och tror hon kommer bli tydligare och höras mer under året.

60. Andreas Gyllenhammar Swecos hållbarhetschef (Ny)
På ett målmedvetet och engagerat sätt arbetar Swecos hållbarhetschef Anders Gyllenhammar med att lyfta frågor om miljö, klimat och hållbarhet inom och utanför koncernen. Han är en påläst och underhållande föredragshållare som på ett spännande sätt informerar om klimatfrågan.

Tillbaka till Sveriges 101 miljömäktigaste 2015

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News