Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges 101 miljömäktigaste 2015: 61-80

Publicerad: 14 april 2015, 08:38

Människor som manifesterar förändring och utveckling. Här är 2015 års upplaga av Sveriges miljömäktigaste personer. Här är de som enligt er läsare och en jury drivit på och satt agendan för en hållbar utveckling.


61. Erika Svensson, ledarskapsutvecklare, Ledarna (Ny)
”Att arbeta med hållbarhet i din verksamhet är bara normal affärs- eller verksamhetsutveckling”. Det budskapet sänder Erika Svensson till Sveriges chefer. Genom att integrera hållbarhet i Ledarnas arbete bidrar hon till att miljö- och hållbarhetsarbete blir en naturlig del av företagens verksamhet.

62. Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys och vicerektor för hållbar utveckling på KTH (34)
Göran Finnvedens ord väger tungt i debatten. Han ställer höga krav på kunskapsbyggande, effektivitet och teknisk utveckling och som vicerektor för hållbar utveckling vid KTH bidrar han till att stärka hållbarhetsfrågor inom KTH:s utbildningar, forskning och samverkan med samhället.
I sin egen forskning ägnar han sig inte bara åt miljö- och hållbarhetsbedömningar av system utan även åt miljöpolitik inom ett antal olika ­sektorer.

63. Ulrika Dahl, Chef för kemikaliefrågor, Naturskyddsföreningen (Ny)
På bara ett år har Naturskyddsföreningens Ulrika Dahl lyft frågan om giftfria förskolor till regeringsnivå. Med kampanjen ”Operation giftfri förskola” har Naturskyddsföreningen förmått minst en tredjedel av landets kommuner att påbörja arbetet med att fasa ut gifter från förskolemiljön.

64. Ylva Öhrnell, ordförande NMC, hållbarhtschef DHL (Ny)
Som ordförande för Nätverket för Hållbart Näringsliv bidrar Ylva Öhrell till för att sprida kunskap, kontakter och erfarenheter om miljö- och hållbarhetsarbete till företag och organisationer. I sin roll som hållbarhetschef för ett företag inom den koldioxidintensiva transport- och logistikbranschen kan hon driva på utvecklingen mot mer hållbara transporter.

65. Fredrika Gullfot, Vd och grundare Simris Alg (Ny)
Arbetar oförtröttligt för en grön återindustrialisering av landsbygden, både genom det egna bolaget Simris Alg och i debatten om riskkapital och entreprenörskap. Genom sitt engagemang i landsbygdens framtida utveckling bidrar hon till ett hållbarare Sverige.

66. Gustav Stenbeck, director sustainability & security, Nordic Choice Hotels (63
På kort tid har Gustav förflyttat hotellkoncernens miljöprestanda till en tätposition. Han har dessutom ifrågasatt överanvändning av miljökonsulter för enkla uppgifter och utvecklat ett koncept för studenter som vill arbeta som hållbarhetscoacher för lokala hotell i Sverige och Norge.

67. Marianne Bogle, generalsekreterare, CSR Sweden (Ny)
Får lite i det dolda stora bolag att anamma hållbarhetsfrågorna genom att förmedla kontakter, erfarenhet och kunskap. En positiv och välbehövlig motvikt till exempelvis Svenskt näringsliv.

68. Viveka Risberg, kanslichef, Swedwatch (9)
Genom ett envetet arbete med att granska och belysa sociala och miljömässiga missförhållanden i svenska företags verksamhet utomlands bidrar Viveka Risberg till att öka medvetenheten bland såväl företag som konsumenter. Arbetet med att både lyfta fram problem och goda lösningar innebär ett litet steg mot en bättre värld.

69. Linda Burenius Magnusson, OX2 Vindel (Ny)
OX2 Sweden verkar för att energisektorn ska bli 100 procent förnybar. Företaget utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar för hållbar energi i norra Europa och hjälper kommuner och företag som IKEA, Allianz och Polarbröd att göra vindkraftsinvesteringar.

70. Nina Ekelund, grundare av 2050 och programdirektör Hagainitiativet (3)
Styrelseordförande och delägare i det relativt nystartade hållbarhetskonsultbolaget 2050. Dessutom är Nina programdirektör för Hagainitiativet som samlar många ledande svenska bolag för att verka för att minska näringslivets klimatpåverkan. De företag som är medlemmar i nätverket har satt egna klimatmål om minst 40 procents utsläppsminskningar till 2020.

71. Göran Enander, statssekreterare, Miljödepartementet (mp) (Ny)
Som statssekreterare åt miljö- och klimatminister Åsa Romson är Göran Enander en av dem som verkställer miljöpolitiken i praktiken. Med stor kunnighet och lång erfarenhet, som bland annat generaldirektör på Skogsstyrelsen, är Göran Enander som klippt och skuren för posten.

72. Anna Johansson (S), infrastrukturminister (Ny)
I den nya regeringens budget ökade anslaget till underhållet av järnvägen kraftigt. Infrastrukturminister Anna Johansson har också öppnat upp för skattefinansiering av höghastighetståg, något som kan bidra till att lösa frågan om finansiering av projektet. En sådan lösning saknades i Alliansens satsning ”Sverigebygget”.

73. Inger Mattsson, Hållbarhetshef, Scandic hotels (Ny)
I våras växte Scandic med 50 procent efter uppköpet av Ricas 80 hotell.
Som hållbarhetschef i ett företag med 14 000 anställda har Inger Mattsson makt att påverka utvecklingen inom sin bransch. Under 2014 minskade Scandic sin energiförbrukning, sina koldioxidutsläpp och andelen osorterat avfall och med Inger Mattsson i spetsen ser hotellkedjan till att alltid ställa hårda krav på sina leverantörer.
74. Stefan Löfven, statsminister (Ny)
Äntligen har vi fått en statsminister som talar om hållbarhet, miljö och innovation! Som Sveriges högsta politiska företrädare har Stefan Löven ett stort inflytande över arbetet med det kommande klimatavtalet och de globala hållbara mål som ska ersätta milleniummålen. Statsministern har också uttryckt att han vill bekämpa korruptionen , något som är en förutsättning för att de politiska beslut som fattas ska få en reell inverkan globalt.

75. Gustav Melin, VD Svebio (XX)
Svenska bio­energiföreningen, Svebio, arbetar för en ökad användning av bioenergi. Organisationen har cirka 300 medlemsföretag från hela produktionskedjan, Man har dessutom knutit till sig ett hundratal enskilda medlemmar. Det handlar om forskare, entreprenörer, finansiärer och andra som är intresserade av att lyfta fram biobränsle som ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart bränslealternativ.

76. Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers och ordförande för Japan Renewable Foundation (12)
Den energiske Chalmers-professorn Tomas Kåberg fortsätter att propagera för en omställning till 100 procent förnybar energi. Han är en saklig, orädd och oberoende debattör som vinner respekt i alla läger.

77. Håkan Wirtén, Generalsekreterare Världsnaturfonden WWF (29)
Om man vill förändra världen måste man börja med sig själv. Som ett led i sin passionerade kamp för att bevara planetens resurser har Håkan Wirtén punkterat myten om det miljövänliga Sverige genom att lyfta fram en WWF-rapport som listar Sverige som ett av de tio värsta länderna då det kommer till ekologiska fotavtryck. Han har också drivit igenom omfattande förändringar av den egna organisationen och ambitionen är att WWF ska bli Sveriges bästa arbetsplats.

78. Beatrice Rindevall, chefredaktör för Supermiljöbloggen (Ny)
27-åriga Beatrice Rindevall från Åkersberga är av Sverige mest aktiva miljödebattörer. Hon är inte bara redaktör för Sveriges största miljöblogg utan skriver också krönikor för Dagens Arena. Hon arbetar som digital kommunikatör på Naturskyddsföreningen, samtidigt som hon deltar flitigt i debatten i en rad olika medier. Själv beskriver hon sig som en ”engagerad ung miljönörd” som tidigt kom fram till att det var miljö- och hållbarhetsfrågorna hon ville arbeta med.

Du måste jobba väldigt mycket, när vilar du?
– Haha, ja just nu har jag inte så mycket fritid men det gör inte så mycket. Jag får den sociala biten på mina olika arbetsplatser och i de styrelser jag sitter med i, Supermiljöbloggens styrelse och styrelsen för Pusch Sverige som är en plattform för unga som vill engagera sig i miljöfrågor.

Vilka tycker är du är det viktigaste frågorna just nu?
– Det är ju väldigt svårt att säga något annat än klimatfrågan eftersom den går över i alla andra frågan. Om man tycker att vattenfrågan är viktig är klimatfrågan fortfarande den viktigaste frågan att hantera, om man arbetar för mänskliga rättigheter och för att minska antalet klimatflyktingar handlar det också om klimatet.

Hur bör man jobba med ­klimatfrågan?
– Jag tror vi måste sluta tänka så gammaldags och våga satsa på saker som faktiskt är bra på riktigt. Vi måste också inse att vi inte alltid kan få det som är billigast om vi vill ha de största miljövinsterna.

Vilka frågor, förutom klimatet, är viktigast för Sverige?
– Jag jobbar med väldigt många frågor inom skog- och naturvård, hav och fiske. Men jag tycker att det känns väldigt trist att vi ännu inte lyckats få ordning på Östersjön. Det beror på att det inte finns tillräckliga incitament och att man inte riktigt satsar på det. Om man bara skulle få till ett bättre samarbete mellan länder runt Östersjön skulle det göra stor skillnad.

79. Brittmarie Djurle, Global Vice President, CSR & Risk Management, Elekta (Ny)
Som Elektas hållbarhetschef har Brittmarie Djurie bidragit till ett tydligare  miljö­tänk inom hela organisationen. Elekta har minskat användningen av material i produktionsprocessen, satsat på energieffektiva lösningar i cancerstrålningsapparatur och bannlyst leverantörer som handlar med konflikt­mineraler.

80. Dennis Pamlin, grundare av 21st century frontiers (80)
en internationellt erkände och uppskattade rådgivaren fortsätter att inspirera och sprida kunskap om hur man genom innovation kan driva omställning i stor skala.

Tillbaka till Sveriges 101 miljömäktigaste 2015

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News