Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges 101 miljömäktigaste 2015: 81-101

Publicerad: 14 april 2015, 08:38

Människor som manifesterar förändring och utveckling. Här är 2015 års upplaga av Sveriges miljömäktigaste personer. Här är de som enligt er läsare och en jury drivit på och satt agendan för en hållbar utveckling.


81. Sebastian Kirppu, Skogsbiolog och sommarpratare 2014 (Ny)
Som sommarpratare i Sveriges Radio fick skogskämpen Sebastian Kirppu möjlighet att dela sin kärlek till och oro för den svenska urskogen med radiolyssnarna. Hans engagemang för skogsfrågor har tidigare uppmärksammats av bland andra Världsnaturfonden som utsåg honom till Årets Miljöhjälte 2011.

82. Lena Ander, Generalsekreterare, NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv (Ny)
Sedan hon tog över som NMC:s generalsekreterare under våren 2014 har Lena Ander arbetat med att förnya och förbättra den 20 år gamla organisationen. Genom sitt visionära ledarskap har hon bidragit till att stärka NMC:s position som näringslivets starkaste samarbetsorgan inom miljö- och hållbarhetsområdet.

83. Kronprinsessan Victoria (32)
Sveriges kronprinsessa fortsätter visa sitt engagemang för de gröna frågorna. Under året som gick deltog hon bland annat i WWF:s seminarium om Östersjöns framtid. Hon delade också ut pris till Blocket under den årliga Återvinnings-dagen.

84. Alexander af Jochnick, Styrelseordförande Oriflame (Ny)
Som nytillträdd styrelseordförande för Oriflame har Alexander af Jochnick arbetat aktivt för att föra in ett gediget miljö- och hållbarhetstänkande i hela distributionskedjan.

85. Annika Jacobsson – chef på Greenpeace. (28)
Som chef för en av Sveriges viktigaste och mest uppmärksammade miljöorganisationer får Annika Jacobsson ta emot beröm för organisationens mod, men också kritik för de kontroversiella metoderna. Lyckligtvis är Annika Jacobsson en av Sveriges skickligaste miljödebattörer och det, i kombination med hennes goda ledarskap, gör henne till en av Sveriges miljömäktigaste.

86. Erik Lindroth, miljöchef Tetrapak (100)

Sedan Erik Lindroth tillträdde 2008 har han utmärkt sig för sitt arbete med återvinning. Han har också drivit på utvecklingen mot mer miljöanpassade förpackningar som ska vara lätta att transportera, förvara och återvinna, och som dessutom framställs av råvara som certifieras enligt högsta standard för hållbart skogsbruk.

87. Louise Hård af Segerstad och Maria Schultz,Stockholm Resilience Center (Ny)
Den enda platsen på listan med två namn. Både Louise och Maria har varit  drivande i regeringsutredingen ”Synliggöra värdet av ekosystemtjänster” och de har båda oförtröttligt och framgångsrikt ökat kunskapen om hur man fångar värdet av ekosystemtjänster i Sverige. Ett arbete som i allt större ökar medvetenheten i stort och främjar integrering av ekosystemtjänsters värde i beslutsprocesser.

88. Antje Jackelén, Ärkebiskop, Svenska kyrkan (Ny)
Tillsammans med alla Sveriges biskopar författade Antje Jackelén ett biskopsbrev om klimatet. Brevet inleds med en sammanfattning av det nuvarande kunskapsläget och avslutas med konkreta uppmaningar till världens alla kyrkor och beslutsfattare.Tanken är att brevet ska ses som ett teologiskt bidrag till klimat- och hållbarhetsdebatten.

89. Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide (Ny)
Med stor envishet har Jakob König sett till att svenska konsumenter kan ställa hållbarhetskrav på sina banker. Tidigare har bankernas fondförvaltning granskats, men nu bryter Fair Finance Guide ny mark genom att granska bankernas kreditgivning. Jakob König har en bakgrund inom finans och starkt engagemang för miljö och mänskliga rättigheter. Kunskap och mod som behövs för att utmana finansbranschen.

90. Bengt Wånggren, Sweden Green Building Council (Ny)
Med engagemang och glöd har Bengt Wånggren varit med och byggt upp Sveriges största och snabbast växande ­miljöorganisation från grunden. ­Sweden Green Building Council har fått hela den svenska bygg- och fastighets­branschen att på allvar engagera sig i frågor som rör miljö och hållbarhet.

91. Erik Brandsma, GD Energimyndigheten (42)
Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma håller i taktpinnen när det kommer till frågan om energiomställningen i Sverige. Med en årlig forskningsbudget på närmare 1,5 miljarder kronor har Energimyndigheten en tung roll när det gäller utveckling av nya tekniska lösningar som kan bidra till lösningen på frågan om ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart energisystem för framtiden.

92. Karin Thomasson (MP), ordförande i Klimatkommunerna (Ny)
Det är i händerna på kunniga lokalpolitiker och drivna tjänstemän som visioner, strategier och planer för ett mer miljövänligt och hållbart samhälle blir till verklighet. Föreningen Klimatkommunerna samlar de 35 kommuner som kommit längst i klimatarbetet. Syftet med organisationen är erfarenhetsutbyte, påverkan och spridning av metoder och exempel. Karin är till vardags kommunalråd i Östersund.

93. Johan Bergendorff, producent, Sveriges Radios radioprogram ”Klotet”
Som producent för SRs program klotet har Johan Bergendorff bidragit till att lyfta miljöfrågorna och göra dem begripliga för en stor allmänhet. På ett effektivt sätt har redaktionen tagit hjälp av sociala medier för att nå ut till fler lyssnare och vidga målgruppen.

94. Linnea Aguero, hållbarhetsansvarig, Blocket. (Ny)
Begagnathandeln har stor potential att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Som hållbarhetsansvarig på Sveriges i särklass viktigaste handelsplats för begagnade varor har Linnea Aguero en självklar plats bland Sveriges miljömäktigaste.

95. Lorentz Tovatt, språkrör, Grön Ungdom (Ny)
Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt har haft stort medialt genomslag under året, bland annat har tre av hans texter publicerats på DN debatt. Med en rödgrön regering kommer han att öka sitt inflytande inom politiken ytterligare.

96. Per Bolund, konsument- och finansmarknadsminister (Ny)
Som Sveriges nye konsument- och finansminister vill Per Bolund verka för att Sverige ska möta klimatutmaningen på ett offensivt sätt. Genom att investera och agera hållbart ska finansmarknaden bidra till en positiv utveckling samtidigt som de svenska konsumenterna ska förmås att göra smarta och miljövänliga val.

97. Elaine Weidman-Grunewald, Vice President of Sustainability and Corporate Responsibility (CR) at Ericsson (Ny)
Som hållbarhetschef på Sveriges näst största företag har hon en given plats bland Sveriges miljömäktigaste. Såväl inom Sverige som internationellt samarbetar Ericsson med myndigheter och tunga  organisationer i miljö- och hållbarhetsfrågor. Informations- och kommunikationsteknologi utgör en viktig del av lösningen på miljö- och hållbarhetsfrågor inom flera olika branscher och sektorer i samhället.

98. Susanna Baltscheffsky, chefredaktör Ny Teknik (Ny)
Den prisbelönta miljö- och teknikjournalisten Susanna Baltscheffsky ser till att tidningen är först med det senaste inom grön teknik.

99. Lars Thunberg, kommunalråd i Helsingborg (kd) och mångårig ordförande i föreningen Sveriges Ekokommuner (Ny)
En kristdemokrat med många järn i elden. Han är ordförande för det snabbt växande nätverket Sveriges Ekokommuner där ett hundratal kommuner och landsting utbyter erfarenheter om sitt hållbarhetsarbete. För Helsingborgs räkning tar han fram ett livskvalitetsprogram där social och ekologisk hållbarhet ska kombineras.

100. Annika Laurén, VD för Ekobanken (61)
Som vd för den miljömässigt och socialt hållbara banken Ekobanken har Annika Laurén en given plats på listan över Sveriges miljömäktigaste.

101. Mattias Klum, fotograf och filmare (24)
Hans fotografier och filmer har fått människor att förundras över naturens skönhet och samtidigt oroas över planetens begränsade resurser.
Mattias Klum vill inspirera till handling och vår förhoppning är att han gör det.

Tillbaka till Sveriges 101 miljömäktigaste 2015

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News