Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges bästa hållbarhetschef 2014: ”Man behöver inte ansvara för en stor avdelning för att göra skillnad”

Publicerad: 5 juni 2014, 11:10

Charlotta Szczepanowski på Riksbyggen vinner priset Sveriges bästa hållbarhetschef 2014. Här berättar hon om sitt arbetet och ger sina bästa tips.

Ämnen i artikeln:

Charlotta SzczepanowskiSwecoRiksbyggenHsb

Det var en glad och märkbart rörd vinnare som mottog priset.
– Jag är nästintill mållös. Bland alla dessa duktiga finalister, så vinner jag – men det ligger mycket hårt arbete bakom, säger hon medan grattis-messen plingar i telefonen.
– Mycket handlar nog om att jag ser till helheten och att jag har många idéer som jag genomför. Jag arbetar inte bara med en fråga åt gången, utan brett. Jag har också jobbat hårt på att skapa en kultur där man arbetar just integrerat. Det är svårt att få in frågan helt och fullt i den ordinarie strategiska riktningen. Visst finns det fortfarande utmaningar, men vi är på god väg.
Charlotta Szczepanowski har varit sex år på Riksbyggen. Hon är civilingenjör i botten och har tidigare arbetat på Posten och Electrolux miljöavdelning.
– Mycket av mitt affärstänk fick jag med mig därifrån och har kunnat föra in på Riksbyggen. Även om Riksbyggen är kommersiellt drivet är det ändå kooperativt. Jag tror kanske ledarskapet är lite mjukare. Det har i alla fall funnits en stor lyhördhet och förståelse för de här frågorna från hela organisationen.

I juryns motivering står det bland annat att Riksbyggens hållbarhetsarbete är ”ett utmärkt exempel på ansvarstagande och helhetstänk i hela värdekedjan”. Affärsmässigheten är en framgångsfaktor för hennes arbete, men hon betonar återigen sin strävan efter att arbeta mer holistiskt.
– Byggbranschen fokuserar traditionellt på materialval och energiåtgång, men hur svårt kan det vara att bygga ett miljömässigt okej hus? Jag ville föra in mer av ett livscykeltänk i den. Bland annat arbetar vi med livscykelanalyser av byggmaterial och med att stötta de boende genom konkreta tips, hållbarhetstävlingar och miljöskolor.
Därefter sjösatte hon även ett utvecklingsprojekt för att värdera ekosystemtjänster på den mark Riksbyggen vill exploatera. Det verktyget är det första i sitt slag.
– Jag ville vidga synen och inte bara ha fokus på de hus vi bygger, förklarar hon. Jag och en konsult på SWECO hade en tankegång om att man bygger på hållbar mark. Denna tanke mynnade ut i en modell där vi nu utvärderar all mark Riksbyggen vill exploatera utifrån ett ekosystemtjänsteperspektiv. Vi skapade verktyg för att mäta både värdet före exploatering och det värde vi tänker skapa vid byggnation. Modellen är nu i bruk och Riksbyggen använder den sedan ett år tillbaka. Vi exploaterar helt enkelt inte mark som visar sig vara alltför värdefull utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Det är främst ekologiska värden som värderas i modellen, men de arbetar även med ett liknande verktyg som värderar social hållbarhet för en bostadsrättsförening.

Slutligen, vilka tips har du till kollegorna landet runt?
– Var kreativ, se till att ha en ordentlig plan och bygg nätverk! Många hållbarhetsansvariga arbetar och känner sig ofta lite isolerade, men det här är ingen ”one man show”. Jag har till exempel bara en medarbetare – Karolina Brick, fast hon är en riktig klippa!
– Man behöver inte ansvara för en stor avdelning för att göra skillnad. Det handlar i stället om att skapa nätverk och samarbeta över enheter och även ibland över företagsgränser för att skapa riktig framgång. Jag har fått ett enormt stöd av hela min organisation, från vd och ut i linjen. Jag har även fått mycket stöd av en branschkollega, Mia Thorpe på HSB, som tyvärr numer gått i pension.
– Till alla dessa vill jag rikta ett riktigt varmt tack.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev