Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges bästa hållbarhetschef prisad

Publicerad: 20 mars 2019, 12:41

Anna Denell tar emot utmärkelsen Sveriges Bästa Hållbarhetschef 2019 av Lotta Edling, publicistisk utvecklingsdirektör för Bonnier News, och Mikael Salo, chefredaktör för Aktuell Hållbarhet.

Foto: Ulf Berglund

Publikens röst blev avgörande när Sveriges bästa hållbarhetschef utsågs i dag.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Sveriges bästa hållbarhetschef 2019 har utsetts. Efter att publikens röst vägts in i bedömningen under seminariet Hållbart Näringsliv i dag stod slutligen Vasakronans Anna Denell som vinnare. Det var tätt i finalistfältet, där även Christina Lindbäck på NCC och Kerstin Lindvall på Ica ingick, och Anna Denell knep utmärkelsen med knapp marginal. Motiveringen till årets utnämnande lyder:

”I en många gånger trögrörlig bransch har du nått igenom med hållbarhetsfrågorna och ständigt förnyat arbetet. Med innovation och nytänkande har du drivit på både internt och externt, alltid med affären i fokus. Under förra året prisades du även internationellt för dina insatser.”
Anna Denell uppmanade vid utmärkelsen andra hållbarhetschefer att sätta sig in i affärsmodellerna i de företag där de jobbar och att lära sig de ekonomiska och finansiella termerna för att få genomslag i sitt arbete.
– Ge er inte, var hennes budskap.

Efter prisutdelningen förtydligade Anna Denell sitt arbete det senaste året.

Hur ser du tillbaka på ditt arbete det senaste året?
– Det har varit en otrolig kraft i organisationen. Efter den sommar vi hade förra året är det fler som vill jobba med hållbarhetsfrågorna och många som kommer med spännande idéer.
– Det senaste året har vi flyttat fram positionerna och börjat jobba mer aktivt. Konkret i vardagen har det handlat om att återanvända material, som en lösning på att det ofta slängs material vid rivningar, och där finns det en jättepotential. Vi har bland annat Startat CC Build, en digital marknadsplats för återvunna material. Vi har även beslutet att bygga ett kontorshus på 15 000 kvadratmeter i trä. Det kanske inte låter så banbrytande, men vår bransch kan vara konservativ och det har funnits många argument mot att bygga i trä.

Hur ser du på din roll som hållbarhetschef?
– Den stora utmaningen för alla hållbarhetschefer är att förstå affärslogiken på företaget man jobbar i. Samtidigt innebär rollen möjligheten att känna att man bidrar till en positiv förändring.

Hur tar du arbetet vidare nu?
– Vi har varit tidigt ute med solceller, det ska vi utveckla och titta på att anlägga solceller på markområden som inte kommer att bebyggas i närtid. Jag tror vi kommer få en helt annan roll i energisystemet än att bara vara konsumenter. Exempelvis kan vi lagra energi i fastigheterna, det blir ett nästa steg.

Vad betyder det att vinna priset?
– Förhoppningsvis att fler får upp intresset för oss och kommer och besöker oss. Vi finns här men har kanske varit lite dåliga på att kommunicera vad vi gör. Personligen innebär det ny energi att orka fortsätta arbetet. Bättre självförtroende för idéer och att flytta fram positionerna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev