Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sveriges bästa miljöinnovation utsedd

Publicerad: 18 november 2009, 06:19

Att uppgradera spillvärme är ett vinnande koncept. Mats Westermarks system tog hem förstapriset i tävlingen Miljöinnovation.


Ämnen i artikeln:

Miljöinnovation

I går korades årets Miljöinnovation i Halmstad. Av de tolv finalisterna bedömde en jury att Mats Westermarks Spillvärme var den bästa innovationen i år.

” Ett hållbart samhälle kräver att vi använder energiresurserna betydligt mer effektivt. Mängder av energi försvinner idag till ingen nytta i form av industriell spillvärme och kraftvärmeproduktion. Miljöinnovationen ”Spillvärme” är ett nytt och kostnadseffektivt
system för att uppgradera spillvärme så att den får högt användarvärde. Innovationen kan även minska klimatpåverkan.”, skriver Miljöinnovation i ett pressmeddelande.

Spillvärme bedöms av juryn kunna få stor betydelse för effektiv användning av spillvärme inom industrin och vid kraftvärmeproduktion. Innovationen anses på sikt kunna medverka till minskad global klimatpåverkan och ge både nationella och internationella affärsmöjligheter.

Spillvärme är en kombinerad rökkondensator och absorbtionsvärmepump. Systemet ska göra det möjligt att återvinna spillvärme som i dag försvinner genom industrins skorstenar. Systemet är enligt innovatörerna enklare än konkurrerande lösningar för spillvärmeåtervinning. Anläggningen körs vid atmosfärstryck och låga temperaturer, något som ska bidra till en minskad komplexitet och ett lägre pris. I nuläget är anläggningen avsedd för gasmotoranläggningar på 500 kW och större, enligt presentationen av Spillvärme. I ett andra steg menar innovatörerna att systemet kan få stor betydelse för industrin.

– Det som är unikt med vårt system är hur vi integrerar det med, som i detta fall, en gasmotor. Andra värmepumpar kan nå nästan samma effektivitet, men vi har ett värmeväxlarsteg mindre och det tjänar vi temperatur på. Framför allt är vårt system mer kostnadseffektivt, säger Daniel Ingman, deltagare i projektet, i ett pressmeddelande.

Förstapristagaren får 100.000 kronor. Tvåa i tävlingen blev Niclas Stenlund med innovationen Solarus, ett sätt att utvinna värme och el ur en och samma solfångarpanel. Trea blev Richard Nilsson med innovationen Hyra Solceller, en affärsmodell som bygger på solcellers långa livslängd och möjligheten för kunder att till en lägre kostnad skaffa en solcellsanläggning.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Miljöinnovation

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.