fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges chefsförhandlare: Därför blir klimatanpassning viktigt under COP 26

Publicerad: 5 oktober 2021, 09:28

Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare i FN:s klimatförhandlingar. Foto: Jessica Gow/TT

På måndagen höll regeringen presskonferens om de kommande klimatförhandlingarna i Glasgow, COP 26. Mycket fokus kommer läggas på klimatanpassningar, berättar Sveriges chefsförhandlare.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalKlimatfinansieringCOPGröna klimatfondenKlimatanpassningKlimatförhandlingar

JR


Mycket fokus i de kommande klimatförhandlingarna under COP 26 i Glasgow kommer att läggas på klimatanpassning. Det förutspår Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie, som under gårdagen höll en presskonferens tillsammans med miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) om det kommande toppmötet. 

– En fråga som kommer att stå i fokus under mötet är klimatanpassning. Många utvecklingsländer är bekymrade över att COP-mötena ägnar i deras ögon alltför mycket tid åt utsläppsminskningar. Det finns ett önskemål att vi ägnar mer tid åt klimatanpassningsfrågor. För de länder är det anpassningsfrågorna som är viktigast eftersom de så tydligt redan nu märker av klimatförändringarnas effekter. Inför årets möte finns ett förslag om att utveckla det åtagande som finns i Parisavtalet om ett globalt mål för klimatanpassning, berättar Mattias Frumeri. 

Per Bolund säger att fokuset på klimatanpassning tyvärr är en spegling av den verklighet vi lever i. 

– Klimatfrågan är inte en framtidsfråga längre. Vi är mitt i klimatkrisen och vii påverkas här och nu. I Sverige har vi tjugodubblat finansieringen av vår klimatanpassning. Alla länder har inte de ekonomiska musklerna. Därför är frågan viktig, sade han under pressträffen. 

Sveriges viktigaste frågor kommer enligt Per Bolund och Mattias Frumerie vara att pressa fram höjda ambitioner från deltagarländer i form av nya eller uppdaterade klimatplaner, så kallade NDC:er, att skapa en samsyn kring klimatfinansiering samt att driva på för att Parisavtalets regelbok slutförs.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev