fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges förhandlare: Det går trögt i Nagoya

Publicerad: 25 oktober 2010, 10:49

I Nagoya försöker världen komma överens om hur jordens biologiska mångfald ska räddas. Men det går trögt, enligt Sveriges förhandlare. Risken för ett misslyckande är stor.

Ämnen i artikeln:

Ekosystemtjänster

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Den internationella konferensen om biologisk mångfald i japanska Nagoya har passerat halvtid. TT rapporterade i helgen att det finns risk för ett misslyckande. Och i en videointervju på Miljödepartementets hemsida säger Sveriges samordnande förhandlare, Lars Berg, att förhandlingarna går trögt.
– Det som är positivt är att alla de länder som är här delar mötets huvudmålsättningar. Men det finns många svåra frågor kvar att lösa och det går ganska trögt just nu, säger han.

På konferensen i Nagoya förhandlas tre huvudfrågor. Dels vill man ta fram en global handlingsplan för biologisk mångfald för de kommande 10 åren. Dels ska man komma överens om hur denna plan ska få resurser. Slutligen är en målsättning att enas om ett rättsligt bindande avtal för arbetet med biologisk mångfald. Därutöver förhandlar man förstås också om olika frågor på detaljnivå.
– Vi pratar bland annat om marina frågor där det finns stora ekonomiska intressen i fisket. Vi pratar också om nya arbetssätt att beräkna det ekonomiska värdet av ekosystemtjänster, berättar Lars Berg.

På frågan
vad Lars Berg har för förväntningar för den kommande avgörande veckan konstaterar han att många frågor förmodligen kommer att bli olösta väldigt sent på mötet.
– Många frågor kommer att vara olösta in i det sista. Har man en fråga vill man inte släppa den förrän man sett hela förhandlingspaketet.

TT skriver om ytterligare frågor som är svåra att lösa, bland annat frågan om de genetiska resurserna – flera u-länder vill till exempel ha del av läkemedelsföretagens vinster från de medicinalväxter som växer i deras område.

Den 12 november har Miljöaktuellt och Naturskyddsföreningen en egen konferens om den biologiska mångfalden. Läs mer här om hur du anmäler dig?

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev