Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sveriges första eltaxi rullar in

Publicerad: 16 Mars 2011, 08:41

Inom kort får Sverige sin första eltaxi. Bilen ska trafikera Arlanda som får en snabbladdningsstation för att hålla bilen rullande.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikTaxiMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Landets första eltaxi ska börja rulla i mitten av april. Bilen, en Mitsubishi I-miev, ska trafikera Arlanda. Det är Taxi020 som tillsammans med Mitsubishi, hotellkedjan Scandic och Swedavia som lanserar bilen.

– Idag står marktransporterna till och från Arlanda för den största delen av flygplatsens totala koldioxidutsläpp. Renare taxibilar är en viktig del i att minska dessa utsläpp, och att Sveriges första eldrivna taxi används på Arlanda pekar på att vi än en gång banar vägen för nya och smartare lösningar, säger Torborg Chetkovich, koncernchef på Swedavia, i ett pressmeddelande.

Swedavia bygger en snabbladdningsstation på Arlanda avsedd eltaxi. Stationen kommer att kunna användas av andra bolag om och när de väljer att skaffa elbilar. Scandics inbladning i elbilen består i att dagens första och sista körning går till Stockholm där Scandics kunder ges förtur på eltaxin.

Bilen ska enligt taxibolaget utrustas med en strömsnål taxameter.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.