Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges första folkomröstning om vindkraft på land

Publicerad: 11 januari 2012, 14:21

Kommunstyrelsen röstade på tisdagen för en folkomröstning om 20 vindkraftverk.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

För första gången kan det bli en folkomröstning om vindkraft på mark i en svensk kommun. Det rapporterar SR Örebro. Det var kommunstyrelsen i Lekebergs kommun som igår, tisdag, röstade för en folkomröstning om 20 vindkraftverk som ett företag planerar bygga i kommunen.

Folkomröstningen beräknas kosta kommunen mellan 300 000 och 400 000 kronor. För att det verkligen ska bli en folkomröstning krävs förslaget går igenom i kommunfullmäktige. Lekeberg har ett allinas-styre. De ledande partierna vill ha en vindkraftspark, men de vill ändå hör vad folk tycker.
– Det här är ju den stora frågan för oss i Lekeberg just nu så därför tycker vi att vi vill lyssna på vad folk säger, säger Charlotta Englund (C) som är kommunalrådet till SR Ekot.

Senast det hölls en vindkraftsomröstning i Sverige var 2002. Då handlade det om havsbaserad vindkraft och den folkomröstningen genomfördes i Skurup. Då röstades vindkraftssatsningen ner av kommuninvånarna.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.