Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges fossilsubventioner dubbelt så stora som satsningarna på miljö och klimat

Publicerad: 19 oktober 2021, 08:04

Avdrag för koldioxidskatt för fossila bränslen i sjöfarten är en av de subventioner som pekas ut i Naturskyddsföreningens rapport.

Foto: Michele Ursi/Getty

Sverige satsar rekordhöga 15 miljarder kronor på miljö- och klimatåtgärder i årets budget. Samtidigt konstaterar Naturskyddsföreningen att regeringen subventionerar klimatskadliga verksamheter med minst dubbelt så mycket pengar.


Naturskyddsföreningen presenterar i dag en granskning som visar att regeringens rekordhöga satsning på miljö- och klimatåtgärder i årets budget äts upp av klimatskadliga subventioner. I granskningen jämförs de 15 miljarder kronor som är öronmärkta för klimat- och miljöåtgärder i budgeten med de 30 miljarder kronor som Naturskyddsföreningen anser att regeringen ger ut i klimatskadliga subventioner. 

De klimatskadliga subventioner som Naturskyddsföreningen tar upp i granskningen är undantag för energiskatt och koldioxidskatt för fossila bränslen i bland annat sjöfart och jordbruk. Granskningen pekar också ut andra typer av subventioner som exempelvis det reseavdrag som anses bidra till ökade utsläpp från vägtrafiken.

”För att minska utsläppen tillräckligt måste utsläppen ner med över 15 procent per år från och med nu. I dag minskar utsläppen med 3 procent per år. Nu måste regeringen se över hela sin klimatpolitik och slopa de klimatskadliga subventionerna och införa ett stopp för fossila bränslen till 2030. Jag förväntar mig samma ambitionsnivå från riksdagens alla partier”, säger Johanna Sandahl, i en kommentar. 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.