Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sveriges goda rykte döljer ett ohållbart skogsbruk”

Publicerad: 12 januari 2012, 11:14

Skogsbolagen jobbar hårt på sin gröna image. Men nu sågas deras miljöarbete i National Geographic.


Ämnen i artikeln:

Skog

Tidskriften National Geographic ägnar stort utrymme åt den svenska skogen i december. ”Sveriges goda rykte döljer ett ohållbart skogsbruk” lyder rubriken på den första versionen av artikeln.

Det är den amerikanske reportern Eric Hoffner som följer en grupp aktivister ut på ödsliga hyggen och blir förvånad över det han ser. Han har liksom många andra utlänningar betraktat Sverige som ett föredöme i miljöarbetet.

Han skriver att näringens frivilliga miljöarbete inte verkar fungera, och att det gäller även till synes progressiva länder med gott miljörykte.

” Det här var Sverige, tänkte jag. Om någon skulle fixa det borde det vara Sverige” skriver Eric Hoffner

Han träffar biologen Ulf Swensson
som berättar att han skäms över rovdriften och miljöförstöringen i den svenska skogen. Till sin förvåning märker Eric Hoffner att både skogsindustrin och regeringen instämmer i mycket av kritiken.

Det är inget mindre än en katastrof
när naturskogar ersätts av sterila skogsplanteringar, menar aktivisterna, som gör reportern uppmärksam på de svenska träprodukter som går på export, även miljöcertifierade produkter från FSC (Forest Stewardship Council), en organisation som anklagas för greenwashing.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.