Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sveriges klimatpolitik sämre än Kinas”

Publicerad: 3 december 2012, 10:27

Sverige tappar mark på miljörörelsens rankinglista, skriver Helena Leander (mp)


Sverige sjunker allt längre ned på den globala miljörörelsens rankinglista – och ligger nu efter länder som Kina, Indien och Mexico, skriver Helena Leander (MP) på Politikerbloggen.

Rankingen består av totalt fem kategorier. Det låga betyget i kategorin klimatpolitik gör att Sverige för första gången sedan 2009 förlorar toppositionen i den sammanlagda rankingen som bästa OECD-land. Efter Norge, Danmark och Tyskland.

Två beslut som bidrar till detta är enligt Helena Leander att regeringen använt biståndspengar för att betala till FN:s klimatfond och att man sagt nej till att sänka taket i utsläppshandeln.

”Några länder måste gå före och visa att det är möjligt att kombinera en god samhällsutveckling med en politik som sänker utsläppen. Som ett minimum bör länderna leva upp till de löften man gett vid tidigare klimattoppmöten. Sverige har inte gjort något av detta, och det är därför vi nu får ett sämre betyg i klimatrankingen”

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.