Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sveriges klimatpolitik sviker unga”

Publicerad: 29 mars 2017, 05:30

DEBATT En majoritet av unga oroar sig för hur klimatförändringarna kommer påverka deras liv, och många gör uppoffringar för att leva mer klimatsmart. Men unga kan inte själva rädda sin framtid, skriver Tomas Hedlund och Klara Westby, språkrör för Gröna Studenter.


Av unga mellan 16 och 25 år uppger två av fem att de dragit ner på köttätandet under det senaste året för att minska sin klimatpåverkan. Hela 94 procent anser att det är viktigt att leva klimatsmart. Det visar en Sifo-undersökning som Världsnaturfonden presenterade nyligen.

Men unga kan inte själva rädda sin framtid. Sveriges politiker måste ta ansvar för att den politik som förs i dag möter utmaningen att hejda klimatförändringarna. Det är därför hög tid att regeringen antar mål för att minska alla utsläpp som svenskar orsakar, oavsett var de uppstår.

Att unga oroar sig för klimatet borde inte överraska. Dagens unga kommer leva att hela sina liv i en värld med klimatförändringar. Det är en värld under press, där mat och vatten blir bristvaror, konflikter ökar, sjukdomar sprids och många platser blir obeboeliga. Värst är att förändringarna till stor del är oåterkalleliga.

För att säkra att detta inte ska hända behöver hela världen nå noll utsläpp inom tio-tjugo år. Ingenstans ser vi tecken på att detta skulle hända. Inte heller Sverige möter denna utmaning. Regeringen har tagit flera initiativ som pekar i rätt riktning, men takten i omställningen är fortfarande alltför långsam och oppositionen motarbetar varje konkret steg för att minska utsläppen.

Ett grundläggande problem är att det helt saknas mål för att minska utsläpp som sker utanför landets gränser. Svenskar orsakar i dag mer än tio gånger mer utsläpp än vad som är hållbart. En stor del kommer från varor som vi importerar och internationella flygresor. Faktum är att två tredjedelar av svenskars utsläpp sker utanför Sverige.

Vi måste ta ansvar för de utsläpp vi orsakar. Regeringen bör därför anta ett mål om att Sveriges klimatpåverkan ska minska ur ett konsumtionsperspektiv. Genom att sätta upp ambitiösa mål och ta modiga beslut kan vi skapa en framtid med hög välfärd inom planetens gränser. Men det kommer innebära uppoffringar på kort sikt, och det är klimatpolitikens stora problem.

För unga är klimatet den viktigaste samhällsfrågan. Äldre generationer, som bara delvis kommer drabbas av klimatförändringarna, prioriterar inte klimatet lika högt. Så gott som alla åtgärder för att minska klimatpåverkan möts av kritik om att det hämmar tillväxten eller minskar människors välfärd i stunden. När äldre väger klimatförändringar mot semesterresor och köttfrossa så väger plötsligt framtidens välfärd lätt.

Farhågorna är ofta kraftigt överdrivna, men blottar ändå en djupt liggande orättvisa. Dagens välfärd får aldrig ställas över ungas framtid. Det behövs modiga politiska beslut som möjliggör dagens ungdomars drömmar, och dessa beslut måste få kosta. Hela samhället måste stötta de ungas kamp för att hejda klimatförändringarna.

Unga har rätt till en framtid värd att tro på. Genom att sätta upp tydliga mål kan Sverige visa klimatledarskap och skapa framtidstro hos unga. Vi ska ta ansvar för alla utsläpp vi orsakar. De närmaste åren har vi en unik möjlighet att ställa om samhället till en framtid inom planetens säkra gränser. Den chansen kommer vi aldrig få igen. Agerar vi kraftfullt nu, har vi möjlighet att säkra människors livskvalitet nu och framöver.

Klara Westby, språkrör Gröna Studenter
Tomas Hedlund, språkrör Gröna Studenter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.