Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges kommunpolitiker tror inte på klimathotet

Publicerad: 7 maj 2012, 07:25

Ny undersökning från Totalförsvarets forskningsinstitut ger överraskande resultat.


I Dagens Nyheter kan man i dag läsa om den undersökning som Totalförsvarets forskningsinstitut har gjort om hur kommunala beslutsfattare ser på klimatförändringen.

Resultatet är överraskande enligt FOI. Hela 70 procent av de svarande tvivlar starkt på klimatförändringen och 61 procent är tveksamma till om människan alls ligger bakom jordens uppvärmning.

Ett problem som följer med detta, menar FOI, är att den som är skeptisk till klimatförändringarna förmodligen också är mindre benägen att göra något för att minska utsläppen av växthusgaser i sin kommun.

– Det är klart att det inte är bra. De här personerna känner ju att de inte behöver ta ansvar för miljöarbetet i sin kommun”, säger FOI:s Annika Carlsson-Kanyama, till DN.

Enkäten gick till politiker och chefer i 63 svenska kommuner och det var 2 389 personer som svarade.

DN som fått en förhandstitt på rapporten skriver:
Klimatförnekare är ofta "en man i en liten kommun med konservativ hållning" medan "den klimatövertygade" är "kvinna i en större kommun och är miljöpartist", enligt rapporten.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.