Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges Miljömäktigaste 2011: Plats 2 till 5

Publicerad: 27 januari 2011, 04:00

Isabella Lövin, Maria Wetterstrand, Alice Bah Kuhnke och Johan Rockström var alla snubblande nära att bli Sveriges Miljömäktigaste person 2011.


Sveriges Miljömäktigaste 2011 – plats två till fyra:

Plats 2: Isabella Lövin (Mp), EU-parlamentariker
Grattis, hur känns det?
– Fantastisk roligt. Men samtidigt lite överraskande att jag har klättrat på listan. Trodde inte att det jag har gjort det senaste året har varit så synligt i Sverige.

Juryn håller koll på dig. Vilka är de viktigaste frågorna för 2011?
– Många springer efter klimatbollen, eftersom det är en överhängande fråga. Men för mig råder ingen tvekan om att reformeringen av EU:s fiskeripolitik är ännu mer överhängande. EU är världens största fiskemakt och världens största fiskimportör. Även om den nya politiken ska vara helt på plats först i februari 2013 kommer mycket att ske under det här året. Det är nu som de första skarpa lagförslagen läggs.

Plats 3: Maria Wetterstrand (Mp) , Språkrör MIljöpartiet
Grattis, hur känns det?
– Tack, det känns bra. Jag hade visserligen hoppats på att ha en mer inflytelserik position vid det här laget. Även om jag faktiskt har mer reell makt nu än innan valet, eftersom jag är vice ordförande i näringsutskottet som hanterar mycket frågor som rör miljön.

Hur kommer du att utöva din makt under 2011?
– Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag ska göra efter att jag har avgått som språkrör i maj, men oavsett var jag kommer att befinna mig så kommer mitt miljöintresse att följa med. Jag har min riksdagsplats och kan stanna i utskottet om jag vill.

Plats 4: Alice Bah Kuhnke, miljö- och csr-chef på ÅF
Grattis, hur känns det?
– Tack, det känns roligt, men också väldigt oväntat. Jag har jobbat här i ett och ett halvt år, och visserligen har en del kommit på plats, men det återstår att se vilken verklig effekt det kommer att få.

Vilka är de viktigaste hållbarhetsfrågorna för 2011?
– Jag lever fortfarande lite i ett Köpenhamns-delirium och tror att det viktigaste vi som jobbar med hållbarhetsfrågor kan göra är att se till att de återigen hamnar högt upp på allmänhetens agenda. Men inte på samma sätt som inför Köpenhamn, då media fick allt för stor makt över vad som lyftes fram och man gick miste om det djupa samtalet, om allvaret i situationen, hur världen ser ut och hur den ska utvecklas.

Plats 5: Johan Rockström, professor och vd, SEI
Grattis, hur känns det?
– Tack, det känns bra.

Vad är viktigast på miljöagendan 2011?
– 2011 handlar till stor del om att förbereda oss för den otroligt viktiga Earth Summit i Rio 2012. Världen har nu börjat vakna och förstå att alla trender – som klimat, ekosystem och biologisk mångfald – rör sig snabbare än vad vi tidigare har räknat med och Earth Summit kan få en otroligt stor betydelse för framtiden. Det ska bli särskilt spännande att följa FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moons högnivåpanel för global hållbar utveckling som förväntas lansera en del av sina slutsatser under ett möte i Helsingfors den 17 till 19 maj. Den 18 maj kommer de, på mitt initiativ, att åka över till Stockholm för att delta i vårt Nobel Laureate Symposium on Global Sustainability.

Läs mer om Andreas Carlgern och de andra milömäktiga 2011 i nästa nummer av magasinet Miljöaktuellt som släpps den 1 februari.

Den 1 februari delar vi ut priser till Sveriges Miljömäktigaste – anmäl dig här!

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.