Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Sveriges miljöpolitik går åt fel håll”

Publicerad: 9 November 2016, 06:07

Foto: Riksdagen

DEBATT/SLUTREPLIK Trots alla fina ord om hur mycket pengar som regeringen satsar på miljön så ökar utsläppen av växthusgaser i Sverige, skriver Maria Malmer Stenergard (M), gruppledare i skatteutskottet och Jonas Jacobsson Gjörtler (M), gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet.


Ämnen i artikeln:

Jonas Jacobsson Gjörtler

Det låter bra att Miljöpartiet säger sig hålla med Moderaterna om att skatteavdrag för företag vid klimatkompensation är ett bra förslag (Aktuell Hållbarhet 11/3), men det hjälper ju föga när den regering som Miljöpartiet sitter i inte genomför något sådant förslag. Vi anser att det vore bra om företag och enskilda kunde involveras i klimatarbetet och beklagar att regeringen inte prioriterar det.

I övrigt verkar Miljöpartiet tro att det per automatik är så att den som spenderar mest av skattebetalarnas pengar också är den som klarar av att leverera bäst resultat. Det kan ju möjligen förklara varför regeringen kör statsbudgeten med stora underskott, trots högkonjunktur.

Men problemet för Miljöpartiet är att regeringen levererar mindre nytta för klimatet, eftersom den fokuserar på dyra och ineffektiva åtgärder. Ett tydligt exempel på det är Klimatklivet, där varje ton minskade klimatutsläpp kostar över 3 000 kronor. Det kan jämföras med internationella mekanismer såsom exempelvis CDM (clean development mechanism) där ett tons utsläppsminskning bara kostar ca 60 kronor.

Moderaterna satsar 50 procent mer än regeringen på internationella klimatinsatser såsom CDM. Det betyder att vi, med en extra satsning på 100 miljoner kronor för 2017, åstadkommer mer än 2,5 gånger så stora utsläppsminskningar som regeringen gör med HELA sin satsning på Klimatklivet för 1,9 miljarder! Eller med andra ord: vår klimatsatsning är 50 gånger mer kostnadseffektiv – för varje satsad krona åstadkommer vi alltså 50 gånger så stora utsläppsminskningar som regeringen.

Klimatutmaningen är ett globalt problem, som kräver globala lösningar. Ansvar för klimatet betyder därför att man bör sträva efter att åstadkomma största möjliga utsläppsminskning per investerad krona. Allt annat är ett svek mot klimatet. Regeringen verkar dock mest fokusera på projekt som syftar till att stärka Miljöpartiets anseende i opinionen.

Klimatet är en av vår tids stora ödesfrågor, men tyvärr ser vi att Sveriges miljöpolitik går åt fel håll. Trots alla fina ord om hur mycket pengar som regeringen satsar på miljön så ökar utsläppen av växthusgaser i Sverige, och detta med Miljöpartiet i regering.

Den trend med minskande utsläpp av växthusgaser som Alliansregeringen genomförde har nu avstannat för att istället gå åt fel håll. Det är allvarligt.

För Moderaterna är det resultatet, i form av faktiska utsläppsminskningar, som räknas, inte vem som är bäst på att spendera pengar på ineffektiva åtgärder.

Maria Malmer Stenergard (M), gruppledare i skatteutskottet
Jonas Jacobsson Gjörtler (M), gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Jonas Jacobsson Gjörtler

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.