tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges nationalparker slår besöksrekord

Publicerad: 7 maj 2018, 09:30

Flest besökare hade nationalparker i Skåne, Bohuslän och Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Nationalpark

Nio av tio svenskar anser att nationalparker är viktiga, främst eftersom att de ger möjligheter till naturupplevelser samt bevarar naturen för framtida generationer. Besökarna förknippar främst nationalparkerna med stillhet, livskvalitet och rekreation. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket har låtit göra. Och svenskarna verkar leva som de lär. Under 2017 hade Sveriges 29 nationalparker 2,5 miljoner besökare, vilket är 100 000 fler än år 2016.

Skånska Stenshuvud och Söderåsen, Bohuslänska Kosterhavet och Stockholmska Tyresta nationalparker är de mest besökta parkerna, samtliga med över 320 000 besök. Under 2017 nyinvigdes dessutom två nationalparker – Björnlandet och Tiveden – som båda blev dubbelt så stora som tidigare.
”Nationalparkerna fyller en viktig funktion både vad gäller biologisk mångfald och friluftsliv och vi ser positivt på en ökad, hållbar naturturism. Den medverkar till att öka allmänhetens kunskap och intresse kring natur och miljö, samtidigt som den bidrar till den lokala besöksnäringen i form av boende, mat och aktiviteter”, säger Maano Aunapuu, chef på Områdesskyddsenheten, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att antalet besökare ska fortsätta att öka även under 2018, vilket inte bör vara omöjligt i och med att Sverige får en ny nationalpark den 25 maj. Det är Åsnen i Småland som har fått äran Sveriges trettionde nationalpark.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev