Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges nya miljömål: Slutet för energislukande hus

Publicerad: 25 november 2010, 10:03

Om tio år ska alla nya byggnader i Sverige vara lågenergibyggnader.


Energimyndigheten pekar ut byggbranschen som en av de viktigaste områden för energi- och resurseffektivitet där Sverige "ska regera".

I en ny nationell strategi för lågenergibyggande lägger därför myndigheten ribban högt: 2020 ska alla nya byggnader som uppförs i landet vara nära nollenergibyggnader.

Miljömålet, som bygger på EU-direktivet EPBD2, väntas att klubbas av regeringen.

Byggbranschen är dock inte känd för flexibilitet eller att ändra sig snabbt. Men Emina Pacic, styrelseordförande för myndighetens program Cerbof, centrum för energi- och resurseffektivitet i byggande och förvaltning, anser att det är fullt möjligt att göra denna snabba omsvängning.

– Absolut. Strategin är utarbetat i samarbete med bygg- och fastighetsbranschen. Det är fullt möjligt att nå dessa mål, säger hon till Teknik360 under Greentech Day.

Myndigheten framhåller dock i direktivet, som tagits fram tillsammans med Boverket, att ”tiden är knapp” och att det ”gäller att komma igång med omställningen skyndsamt”. Tekniken finns, men den behöver bättre spridning. Branschen behöver också tydliga riktlinjer.

För att nå målen investerar nu Energimyndigheten 50 miljoner kronor per år för utvecklandet av smartare byggande. Dessutom ska 15 miljoner kronor per år vikas för FoU inom området.

Hus med nära nollenergibyggnader och ”bra energiprestanda” är exempelvis så kallade passivhus. Kortfattat kan tekniken bakom passivhus förklaras med att man bygger energisnålt genom att minimera värmeförluster genom klimatskalet. Det gör man till exempel genom effektiv ventilation samt genom att tillvarata värme från de boende, elektriska apparater och instrålad sol.

Senast från 31 december 2020 ska alla nya byggnader i Sverige byggas efter dessa principer. Redan 2018 ska det gälla alla nya byggnader inom det offentliga. När en byggnad genomgår en omfattande renovering ska också åtgärder vidtas för att energiprestandan ska förbättras, går att läsa i direktivet.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.