Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges regering stämmer EU-kommissionen

Publicerad: 26 februari 2014, 12:49

Sveriges regering anser att EU-kommissionen förhalar kriterier som behövs för att stoppa hormonstörande ämnen som finns i bland annat skor och kläder. Nu överväger man att stämma kommissionen i EU-domstolen


Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenLena Ek

Sveriges regering vill stämma EU-kommissionen i EU-domstolen eftersom man anser att kommissionen förhalar kriterier som behövs för att stoppa hormonstörande ämnen som bland annat finns i antibakteriella medel för skor och kläder. I december skulle EU-kommissionen ha gett de nödvändiga kriterier som behövs för att förbjuda ämnena men miljökommissionären Janes Potocnik vill först göra en konsekvensanalys och har därför valt att dröja med beskedet.

Sveriges miljöminister Lena Ek säger till Sveriges Radio att den svenska regeringen nu kommer att skicka ett brev där man uppmanar kommissionen att hålla sig till den överenskommelse som finns med medlemsländerna. Har man inte fått svar inom två månader kommer regeringen att gå vidare och stämma kommissionen i EU-domstolen.

Tidigare har kemikalieindustrin inom EU protesterat mot regler som riktats mot deras produkter. I det här fallet gäller det hormonstörande biocider som finns i bland annat antibakteriella medel som används i skor och kläder. Medlen kan orsaka skador också vid låga halter om gravida och barn utsätts men riskerna är svårbedömda.

Att svenska staten går till EU-domstolen är ovanligt. Det har endast skett vid sju tillfällen sedan Sveriges EU-inträde.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News