Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sveriges smartaste solcellsanläggning

Publicerad: 16 Mars 2009, 06:33

Solceller använda på smarta sätt och genomtänkt utformning. Därför prisas det här huset.


Akademiska Hus solcellsanläggning på Ekologihuset i Lund får Solel-programmets pris Årets solcellsanläggning. Priset delades ut av Energimyndigheten under Energitinget i Älvsjö.

I motiveringen framhåller juryn att Akademiska Hus visat ”att solceller kan användas på många olika sätt och att anläggningen är väl genomtänkt både vad gäller olika tekniska lösningar och visuell utformning”. Bland annat uppmärksammas att solcellerna tjänar både som elproducenter och att de används som solskydd vilket minskar kylbehovet i Ekologihuset.

Solcellsanläggningen i Lund täcker 767 kvadratmeter och den årliga energiproduktionen är cirka 70.000 KWh. På byggnaderna nära LTH och Ideon på universitetets norra område har solcellspaneler monterats på yttertak, fasader och som solskydd vid fönster.

Solel-programmet är ett utvecklingsprogram som samfinansieras av Energimyndigheten och näringslivet i form av bland annat ABB, Eon, Exoheat, Falkenberg Energi, Fortum och Göteborg Energi.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.