måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges största algodling byggs ut

Publicerad: 16 maj 2012, 10:53

Nu blir Sveriges största odling av alger ännu större. Målet är massproduktion av alger, som kan användas som råvara till biobränsle.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikBiobränsle

Sedan fyra år tillbaka ligger världens nordligaste algodling i Umeå. Odlingen, som delfinansieras av Umeå Energi, har hittills funnits uppe på taket till kraftvärmeverket Dåva 1, men nu flyttas projektet ner på marken, skriver Umeå Energi i ett pressmeddelande.

– Vi bygger en algpilot som blir unik i sitt slag. Målsättningen är att optimera anläggningen för att i slutändan kunna producera biodiesel, säger Henrik Bristav, miljöchef på Umeå Energi.

Fyra nya algbassänger har börjat byggas söder om kraftvärmeverket, och på så sätt kan olika alger och vatten testas samtidigt.

– Syftet med försöken är att optimera odlingen för maximal algtillväxt, säger Henrik Bristav.

Algerna ger biomassa, som man kan tillverka biobränsle av, som sedan kan användas för att framställa bland annat biodiesel.

– Algerna omvandlar oönskade ämnen till nyttigheter, berättar Francesco Gentili. Det innebär att algodlingen minskar Umeå Energis utsläpp av koldioxid och renar avloppsvatten. Men vi hoppas också kunna producera exempelvis biodiesel av den energirika algmassan, säger doktor Francesco Gentili, som leder forskningen.

– Algpiloten är unik i Sverige och projektet ligger helt i linje med Umeå Energis strävan att vara helt klimatneutrala år 2018. Genom att minska koldioxidutsläppen i våra anläggningar och samtidigt medverka till att forska fram nya biodrivmedel bidrar vi till att hushålla med jordens resurser, säger Henrik Bristav.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev