Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges största tidningar: De här slutsatserna kan vi dra av kärnkraftskatastrofen

Publicerad: 15 mars 2011, 09:12

Problemen i japanska Fukushima har fört fram kärnkraften mitt i mediedebattens centrum. På ledarsidorna i Sveriges största tidningar drar man helt olika slutsatser av katastrofen.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiKärnkraft

Problemen i japanska Fukushima har inneburit att kärnkraften återigen hamnat mitt i politikens och mediadebattens centrum. Sveriges största tidningar, Aftonbladet (1), Dagens Nyheter (2) och Göteborgsposten (4), har alla ägnat dagens ledarplats åt reaktorhaverierna – samtidigt är de långt ifrån ense om vilka slutsatser som ska dras av

Dagens Nyheter (oberoende liberal) skriver i sin ledare:

”Det som hänt i Japan är allvarligt, men vi vet fortfarande lite om orsaker och verkan. Det finns all anledning att avvakta med slutsatser. Inte minst påminner Sveriges historia om hur lätt det är att hoppa i galen tunna och låta rädslans politik styra handlandet.”

”Vad händelserna i Japan kommer att få för konsekvenser vet ingen. De som redan nu vill dra politiska växlar för svensk del kommer garanterat att skapa mer förvirring än klarhet, eftersom våra reaktorer inte befinner sig i geologiska zoner där det inträffar jordbävningar eller vid kuster som kan drabbas av en tsunami.”

”Frågor lär ställas om beredskap, placering av reaktorer och hur väl reservsystem fungerar när det otänkbara inträffar. Men svaren kommer att dröja, eftersom akuta krisskeden är dåliga vägvisare. Nu behövs tid till faktainsamling, eftertanke och solidaritet med Japan.”

Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) skriver i sin ledare:

”Kärnkraft har skickligt framställts som ett miljövänligt alternativ till fossila bränslen. Om vi vill minska klimatförändringarna måste vi satsa på kärnkraft, har det låtit. Även från den svenska borgerliga regeringen. Det är ett falskt vägval. I stället står valet mellan å ena sidan icke förnybara energikällor som fossila bränslen och kärnkraft och å andra sidan att effektivisera vår energianvändning och utveckla förnybar energi.”

”Frågan är global, men Sverige har goda förutsättningar att ta på sig ledartröjan. Satsningar på grön energi i dag ger exportframgångar och jobb i morgon. Alla kommer att behöva ställa om och de som hinner först har mycket att vinna.”

”Att bygga något så fundamentalt som energiförsörjningen på så instabila system som vi gör i dag är inte hållbart. Arbetet med att utveckla alternativ till kärnkraften måste prioriteras. Sverige kan leda det arbetet. Om vi vill.”

Göteborgsposten (oberoende liberal) skriver i sin ledare:

”Trots två partiella härdsmältor står vi inte inför något nytt Tjernobyl. Det förefaller ännu inte ha skett några större utsläpp av radioaktiva ämnen. Någon påverkan på omvärlden i form av nedfall tycks det därmed inte heller bli i dagsläget. Desto större är konsekvenserna i form av kollapsad elförsörjning och en väldig kapitalförstöring.”

”Hur står sig då alliansregeringens energiuppgörelse i skenet av de senaste dagarnas händelser? Svaret är att den står sig förhållandevis väl. Först och främst vilar svenska kärnkraftverk i bokstavlig bemärkelse på säker grund. Sverige är inte något land som drabbas av svåra jordbävningar. Risken för motsvarande typ av olyckor som i Japan finns inte.”

”Kan vi lita på kärnkraften? Svaret måste för svenskt vidkommande vara ja.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev