Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sveriges ”viktigaste” uppfinningar

Publicerad: 24 oktober 2008, 06:52

Äntligen! Nu kan du med elchock döda mördarsnigeln. Eller spraya tonårsbarnens kläder med reflexspray. Eller spara slatten i vinflaskan i en klotformad vakuumförpackning. Teknik 360 har talat med några av Sveriges mest entusiastiska uppfinnare.


I tisdags utnämndes Petra Wadström på Tekniska Mässan till Sveriges främsta innovatör av stiftelsen Skapa. Orsaken är hennes uppfinning som skapar rent vatten med hjälp av solenergi. Innovationen är en lättanvänd 10-litersbehållare, liknande en portfölj, som fylls med smutsigt vatten. En temperaturindikator visar när det vattnet renats från bakterier och därmed går att dricka.

– Min förhoppning är att kvinnors livssituation i den fattiga delen av världen ska underlättas radikalt med hjälp av min uppfinning, kommenterar Petra Wadström.

Men Petra är inte ensam om att vilja underlätta människans livssituation. Under Tekniska Mässan presenteras en uppsjö fantastiska uppfinningar som ska göra vår liv bättre; allt från den nya elektroniska snigeldödaren, rullstolen som hjälper rullstolsbundna att träna benen eller den reflekterande sprayen för tonåringar som vägrar bära reflex.

Det är med sprudlande entusiasm som uppfinnarna visar upp sina kreationer.

– Entusiasm och engagemang är den främsta drivkraften för uppfinnare, säger Malin Mohr, informationsansvarig vid Svenska Uppfinnarföreningen.

– De finner lösningar i alla problem. Problem är det bästa som finns för en uppfinnare.

Vissa innovationer finns redan på marknaden medan andra kanske aldrig kommer att nå handeln. Det är ofta svårt för en uppfinnare att på egen hand få ut produkterna på marknaden, inte minst under en annalkande lågkonjunktur.

– I dagsläget är också de privata finansiärerna får få och staten lägger för lite pengar. Det är inte alla som har egna kontakter för att finansiera att innovationerna kommer ut på marknaden. Det är tufft. Men viljan är det inget fel på, säger hon.

Mördarsnigel-dödaren
Peder Nordgren demonstrerar Double Killer, hans elektriska snigeldödare.

– Man sticker den i snigeln, tycker på knappen och snigeln dör, säger han och förklarar att man inte får låta den döda snigeln ligga kvar ”för då kommer snart hans polare”.

Bentränare för rullstolsbundna
ActiLeg hjälper rullstolsbundna och bensvaga att röra på benen tillsammans med en annan människa som trampar pedalerna.

– Det ger blodcirkulation och minskar risken för bensår, amputerade tår och smärta, säger uppfinnaren Sten Bodin.

Sprayreflex för obstinata ynglingar
Carina Lunds tonårsbarn ville inte bära reflex. Så hon uppfann en spray som är osynlig på dagen med lyser på natten: Man sprayar den helt enkelt på kläderna. Patentsökta C-me demonstreras på bilden av hennes make Svante Lind.

Tetra Pak-utmanaren
För 30 år sedan kläckte Esa Mäkinens idén om den sfärformade förpackningen. Esapac kan tömmas till 99,99 procent tack vare det vakuum som råder i behållaren. Den säljs bland annat till sjukhus för att förvara bakteriefri tvål.

– Du kan också hälla över vinet som är kvar i flaskan, säger Esa Mäkinens som anser att det är dags för konkurrenten Tetra Pak att ”läggas på museum”.

Luftkuddar mot fri luft
– Den fria luften är ett jätteproblem, säger Hans Rosendahl, vd för Saving Spaces som säljer luftkuddarna som man ska knö in i utrymmen i hus och båtar där det idag är tomrum. Det motverkar bland annat fukt, sänker uppvärmningskostnader och förhindrar att båten sjunker. Här tillsammans med säljare Tommy Juhlin.

Trappklättrande kärra
Arbetsmyran StairAnt lyfter 500 kilo och räddar däremed ryggar och förhindra att personal blir utsliten i förtid efter tunga lyft. Idén kom från Mats Matsson när han arbetade med installation av värmepumpar och såg hur slitsamma lyften var.

– Den är också mycket säkrare eftersom ingen står nedanför under lyftet, förklarar Stefan Eklöf som tillverkar och säljer trappkärran.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.