Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sveriges yngsta förhandlare tar tåget till Madrid

Publicerad: 22 november 2019, 11:39

Fyra dygn på tåget. Ingen stor sak om man ska vara borta två veckor, säger Kajsa Fernström Nåtby,

Foto: Foto Björn Anderberg

Om två veckor börjar klimattoppmötet i Madrid. Svenska förhandlare och observatörer tar sig till flygplatser runt om i landet för en fyra – fem timmars flygresa till Spaniens huvudstad. Mötets tema till trots råder här ingen flygskam. Men det finns undantag, delegationens två yngsta medlemmar tar tåget.


Det handlar Kajsa Fernström Nåtby, 25 år, från Miljödepartementet och Ludvig Bengtsson Sonesson, 24 år från LSU, som är ungdomsrepresentant i år. Tillsammans väljer de att göra sällskap på tågen genom Europa.
– Som alla vet är det lite krångligt, men det går, det tar två dygn och då ingår ett nattåg, men man kan ju jobba ombord. Det är mitt eget val förstås och miljödepartementet hade inget att invända, berättar Kajsa Fernström Nåtby för Aktuell Hållbarhet.

Resan går först till Köpenhamn, vidare via Hamburg, sedan nattåg genom Tyskland till Paris. På morgonen vidare från Paris till spanska gränsen.
– Men där blev det lite komplicerat, översvämningar gör att vi får åka med lokaltrafik över gränsen till en stad som heter Irun, och vidare till Madrid. På vägen hem blir det lite smidigare då tar vi ett nattåg till Paris via Toulouse. När man ska vara borta i två veckor känns det inte som någon stor sak att resa i fyra dagar, säger hon.

Kajsa Fernström Nåtby gör nu sitt tredje klimattoppmöte, men det första som förhandlare, och väl där ska hon fokusera på Warszawa-mekanismen som handlar om att stötta och möjligen ersätta länder som drabbas av skador och naturkatastrofer kopplade till klimatförändringarna. COP 25 avslutar ett år då framförallt unga människor i hela världen sagt ifrån och väntar sig resultat.
– Så är det och det kommer definitivt  att märkas på stämningen och atmosfären, det kommer att vara en helt annan ton i de nationella talen tror jag. Men själva förhandlingarna är tekniska och innebär i sig inte några förväntade ambitionshöjningar. Så det stora genomslaget  av ungdomsprotesterna kan ske föst nästa är när länderna ska börja förhandla om nästa period i Parisavtalet.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.