Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverker Åström har avlidit

Publicerad: 26 juni 2012, 07:36

Den svenske diplomaten som låg bakom Stockholmskonferensen 1972 har avlidit, 96 år gammal.


Utrikesdepartementets presstjänst har meddelat för TT att Sverker Åström har avlidit.

Den legendariska diplomaten föddes 1915 och började på utrikesdepartementet 1939. Sverker Åström var den som låg bakom det svenska förslaget om att för första gången i historien anordna en global handlingsinriktad miljökonferens, något som FN:s generalförsamling accepterade 1968.

FN:s konferens om den mänskliga miljön hölls i Stockholm 1972. Konferensen var den första milstolpen vad gäller internationella förhandlingsprocesser kopplade till frågan om hållbar utveckling, även om begreppet hållbar utveckling ännu inte var fött vid den här tidpunkten. Stockholmskonferensen utmynnade bland annat i en deklaration och ett handlingsprogram. Dessutom, som ett resultat av mötet, beslutade FN:s generalförsamling samma år att bilda FN:s miljöprogram, Unep.

I rapporten Svensk politik för miljö och hållbar utveckling i ett internationellt perspektiv – En förhandlare reflekterar, från 2007, skriver Bo Kjellén, som var svensk chefsförhandlare och
miljöambassadör 1990–1998, så här om Sverker Åström:

"Själva idén om att hålla konferensen kom från svensk sida, och utan de svenska insatserna för att i FN få enighet om att överhuvudtaget hålla en konferens hade den sannolikt inte blivit av vid den här tidpunkten. Den svenska FN-delegationen med ambassadör Sverker Åström i spetsen gav kraftfullt stöd åt ett FN-sekretariat som ännu saknade tillräcklig sakkunskap för att lansera en miljökonferens. Bl.a. var det den svenska delegationen som formulerade det frågeschema om nationell miljöpolitik, som sändes ut till medlemsländerna före konferensen. Åström är utan tvekan en av våra allra främsta diplomater, med en mycket lång och imponerande karriär och många centrala uppdrag; men han har själv förklarat att insatserna för Stockholmskonferensen är vad han känner störst tillfredsställelse och stolthet över."

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.