Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svettiga klimatsiffror för arbetare och arbetsgivare

Publicerad: 4 maj 2016, 11:44

Rapporten föreslår bland annat lagstadgad rätt till dricksvatten på arbetsplatsen. Foto: Wikimedia Commons

Överhettade arbetare kan komma att kosta företag miljarder.


En ny rapport från FN och International Labour Organization, ILO, har identifierat ytterligare en negativ effekt av klimatförändringen. Det handlar om arbetare som drabbas av överhettning. Något som enligt rapporten kan minska produktionen med 10 procent för företag i utvecklingsländer.
Enligt rapporten är höga temperaturer på arbetsplatser redan i dag ett stort problem för över en miljard arbetare och deras arbetsgivare. Och med väntade klimatförändringar kommer det här problemet enligt rapporten att öka i omfattning. Redan i dag konstateras att klimatförändringar minskat produktiviteten i vissa länder. I Bangladesh uppges arbetstiden ha minskat med cirka 3 procent sedan 1990-talet på grund av produktionsstopp till följd av värmeböljor.

ILO och FN efterlyser nu åtgärder för att skydda såväl arbetstagarnas hälsa som arbetsgivarnas ekonomi. Bland förslagen som nämns i rapporten finns enkla lösningar som till exempel lagstiftad tillgång till dricksvatten på arbetsplatser, lagstiftade raster och investeringar i ventilationssystem.

Läs rapporten ”Climate change and labour: Impacts of heat in the workplace”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.