söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Svik oss inte nu Stockholms universitet!”

Publicerad: 12 februari 2016, 06:26

DEBATT Nu på måndag finns en chans för universitetet att dumpa investeringarna i kol, olja och gas. Det är en möjlighet som inte får försittas, skriver representanter från Fossil Free Stockholms Universitet, kårföreningen Symbios och Fältbiologerna.


Termen ”divestering” betyder avinvestering, och vårt krav är att Stockholms universitet gör sig av med sina aktier och fonder i företag som förstör världen.

Vi i Fossil Free Stockholms Universitet är del av en global kampanj som kämpar för att få universitet, kommuner och företag över hela världen att sluta investera i kol, olja och gas. Vi vill att universitetet ska ta ställning mot den industri som fortsätter borra efter fossila bränslen trots att det hotar hela mänsklighetens framtid. När de har gjort det får de gärna flytta investeringarna till förnyelsebara branscher också.

Mer än 1 500 personer har skrivit på för att Stockholms universitet ska dumpa sina investeringar i fossilindustrin. Bland underskrifterna syns både universitetsanställda och studenter. Dessutom har universitetets rektor och placeringsråd lagt fram en rekommendation om divestering för styrelsen, så nu hänger allt på ett styrelsemöte den 15 februari. Efter mötet vet vi om Stockholms universitet kommer att behålla eller dumpa sina fossila investeringar.

Argumentet för att Stockholms universitet ska divestera är i första hand moraliskt. Det är inte försvarbart att (försöka) tjäna pengar på den klimatkatastrof som hotar framtida möjligheter till mänsklig civilisation, men det är precis vad Stockholms universitet gör i dagsläget.

Med aktieinnehav i fossilindustrin följer såklart förhoppningen om att tjäna pengar på investeringarna, antingen genom spekulation eller utdelning. En investering är att likställas med en förhoppning om att företaget som investeras i går med vinst. Direktöversatt till verkligheten: Stockholms universitet vill att fossilindustrin fortsätter borra efter olja, kol och gas, att de fossila bränslena bränns, för så länge de gör det hoppas ju företagets aktieägare tjäna pengar på sina andelar.

Universitetsstyrelsen vet naturligtvis att vi står inför ett civilisationsutplånande klimathot, och där någonstans brakar ekvationen ihop. För det kan väl inte vara så att Stockholms universitet tycker att det är ok att mänskligheten störtar rakt ner i avgrunden så länge deras fondinnehav ökar lite i värde, några år till, som resultat? Det enda rimliga är naturligtvis att sälja av de fossila investeringarna och flytta pengarna till förnybara alternativ.

Och sen var det ju det här med vinst och växande kapital. Fossila investeringar är nämligen en riktigt usel investering (som om det inte räckte med det moraliska argumentet för divestering). I början av året redovisade oljegiganter som BP och Exxon Mobil (som Stockholms universitet äger aktier i) sviktande resultat. Värdet på aktier i kolindustrin har rasat med lavinartad hastighet de senaste åren och starka förnyelsebara investeringsalternativ finns det massor av. Ekonomiska skräckexempel finns, värst är kanske Kaliforniens publika pensionsfond som på ett år förlorade fem miljarder dollar på sina investeringar i fossilindustrin. Att investera fossilt är inte bara moraliskt förkastligt, det är ekonomiskt korkat också.

Så nu drar det ihop sig. Tack vare en modig rektor, ett klokt placeringsråd och ett ihärdigt kampanjande från oss studenter är vi så nära ett beslut om divestering nu.

Därför vill vi avsluta med en fråga till styrelsen inför deras möte den 15 februari Vill ni bli ihågkomna som modiga eller fega? Divestering har varit ett kraftfullt verktyg för medborgarrättsrörelser historiskt, inte minst i kampen mot apartheid och tobaksindustrin. Den här gången står civilisationen på spel, och vi har ingen tid kvar att vänta. Det är dags att Stockholms universitet visar mod och divesterar. Ge oss ett universitet att vara stolta över.

Ruben Brundell, Fossil Free Stockholms Universitet
 Sigrid Persson, Fossil Free Stockholms Universitet
 Joakim Andrén, Fossil Free Stockholms Universitet
 Daniela Guasconi, ordförande kårföreningen Symbios
 Jonas Andersson, kassör kårföreningen Symbios
 Leo Calandrella Rudberg, Fältbiologerna

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev