Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svindyr nota för störtad OCO-satellit

Publicerad: 27 Februari 2009, 08:04

Den kraschade OCO-satelliten blev en dyr affär. Drygt 2,5 miljarder kronor gick upp i rök.


När Orbiting Carbon Observatory som sköts upp i veckan kraschade gick 278 miljoner dollar till spillo. Satelliten var avsedd att underöska hur koldioxid når och lämnar jordatmosfären. Den övergripande bilden är känd, skog och hav absorberar växthusgasen från atmosfären medan förbränning av fossila bränslen och multnande växter och djur spär på ny gas. Tillskottet av gas från multnande växter är till exempel större under våren än vintern. När det gäller förbränningen av fossila bränslen är bilden mer oklar.

– Vi behöver förstå det bättre för att kunna förutse vad som kommer att hända i framtiden, säger professor Scott Denning på Colorado State University som ingår i Nasa:s projektgrupp för OCO, till New York Times.

Att OCO-uppskjutningen gick snett tros för närvarande ha berott på en trilskande noskon. Konen skulle ha släppt från Taurus XL-raketen när den passerat atmosfären. När det inte skedde förhindrades raketen att hamna i omloppsbana varpå kraschen var ett faktum. Rakteten tros ha störtat i havet nära Antarktis.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.