Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svininfluensa spåras på webben

Publicerad: 28 april 2009, 04:47

När utbrottet av svininfluensa spåras i Europa står ett webbaserat system i centrum. Det sköts från Stockholm och samordnar mängder med information från hela EU.


Sedan början av 2000-talet är informationsströmmarna om stora sjukdomsutbrott digitaliserade på EU-nivå. I en stor databas samlas och sorteras larm och uppgifter om misstänkta smittoutbrott för att en samlad bild av läget ska kunna presenteras.

Myndigheter med ansvar för smittskydd i alla de 27 EU-länderna kan ansluta till Early warning and response system, EWRS, som systemet heter och lämna uppgifter om läget i det egna landet. Informationen är dock inte tillgänglig för allmänheten utan är avsedd för kommunikation mellan myndigheter.

Sedan några år sköts systemet från EUs smittskyddsmyndighet ECDC, som är förlagd till Stockholm. I Sverige är det Socialstyrelsen som kopplar upp sig, lämnar rapporter och kan läsa av läget.

– Det är det enda sättet att kommunicera när vi är 27 medlemsstater, säger Agneta Holmström, koordinator på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Rapporterna kan klassas som allvarliga larm, mindre akut information och myndigheterna kan snabbt komma i kontakt med kollegor i andra länder och ställa frågor om läget där.

– Man kan styra informationen och koda den, så man ser exakt vad som är orsaken och om det ska delges till Världshälsoorganisationen.

De senaste dagarna har det varit febril verksamhet i EWRS. Plattformen har utformats för att kunna kartlägga omfattande sjukdomsutbrott och har testats i simulerade pandemier, globala utbrott av sjukdomar som sprider sig mycket snabbt. Det skedde bland annat 2005, ungefär samtidigt som rädslan för att fågelinfluensan skulle spridas okontrollerat var stor.

Vid sidan om de officiella kanalerna har mer eller mindre amatörmässiga tjänster tagits fram. Bland annat finns på Googles karttjänst en översikt som markerar misstänka och bekräftade fall av svininfluensa i världen över. Vem som där står för informationen är svårt för en vanlig användare att avgöra, men det är ingenting som oroar Agneta Holmström på Socialstyrelsen.

– Folk är väldigt medvetna om att man måste vara källkritisk. Jag tror att de litar på det som kommer från EU och WHO och massmedia har varit duktig på att förmedla det. Misstanke om smitta räcker inte och man vill inte skapa panik, säger Agneta Holmström.

Den här artikeln har tidigare publicerats på Computer Swedens webbplats.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev