Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SVT Agendas miljöfiasko: ”Dåligt”, ”tragiskt” och ”antiintellektuellt”

Publicerad: 12 oktober 2015, 09:37

Gårdagens partiledarutfrågning i SVT Agenda var ett skämt ur miljö- och klimatperspektiv. ”Det är, ursäkta mig, sååå låg nivå.” skriver en tung miljöprofil och tidigare språkrör på twitter.


Ämnen i artikeln:

Politik

Många var de miljöprofiler som i sociala medier ondgör sig över bristen på relevanta och angelägna frågeställningar i partiledarutfrågningen i SVT Agenda i går.

Mikael Karlsson, 2050, konstaterade på Twitter att:
I vanlig ordning misslyckades #svtagenda sätta fokus på klimatet i #pldebatt (nej, kärnkraft rör annat) – två månader före Paris. Trist.

Mattias Goldman, vd på Fores:
”Svagt @svtagenda Än en gång blev klimatdebatt kärnkraftsdebatt. Ska ni nånsin lära er?”

Förre centerpartistiske miljöministern och nuvarande styrelseordförande i Södra skogsägarna Lena Ek twittrade:
”Så dåligt att klimatdebatten inte handlade om klimat. Två månader innan Paris… #pldebatt”

”Tragiskt, verkligen. Och Centern som ägnar kraften åt att gnälla på bensinskatten. Mest SVT:s fel, men ändå.
svarade Mp:s fd språkrör Maria Wetterstrand höll med om bjöd dessutom på en rejäl avhyvling:

”Jag tror faktiskt inte jag orkar höra en klimatdebatt till som tar sin utgångspunkt i bensinskatten. Det är, ursäkta mig, sååå låg nivå.”

Världens största ödesfråga. Det är billigare att köra bil på fossilt än på väldigt länge. SVT bara: "bensinskatten, bu bu".

Tror folk verkligen på det där fortfarande?! Att det inte finns några alternativ till bensin och diesel? Det finns ju redan på marknaden.

Transportsektorn är den enkla sektorn. Prata om något svårt. Industrin, till exempel. Hur ska stål- och cementindustrin klara sig?!

SVT tycks tro att folk inte har förmågan att förstå någon mer komplicerad klimatfråga än att "bensinen blir dyrare".

”Detta är en så antiintellektuell ingång i klimatdebatten, SVT. Och den är EXAKT likadan som när jag var med. Utvecklas, tack.”

På Facebook utvecklar Maria sin kritik:

Klimatdebatten börjar med EXAKT samma frågeställning som SVT haft i nästan varje debatt sedan 2002 (om miljöfrågan alls varit med). Först ska MP svara på hur landsbygden ska klara av höjda bensinskatter. Sen ska Centerpartiet säga att "vi ska ha morötter inte piskor" (en eloge till Anders (C) idag som visserligen sa samma sak men med andra ord). Sen ska Björklund prata om kärnkraft och MP ska förklara hur vi ska klara oss utan den. Nu kompletterat med diskussionen om vems "fel" det är att den stängs.
Och under tiden blir klimatet allt varmare, vår resursförbrukning är alldeles för hög, kapitalet investeras i ohållbara lösningar istället för hållbara och tekniken utvecklas i rasande fart. Tycker folk verkligen fortfarande att koldioxidskatten på drivmedel är den enda relevanta klimatfrågan? Tror folk fortfarande att det inte finns några alternativ att köra bilarna på, trots att det finns ute på mackarna?

Vi på Miljöaktuellt kan inte annat än stämma in i klagokören och beklaga bristen på relevanta och angelägna frågeställningar inom miljö- och klimatområdet i ett de viktigaste TV-programmen i SVT under veckan.
Vi erbjuder oss därför i konstruktiv anda att kostnadsfritt hjälpa SVT Agenda-redaktionen med frågeunderlag inför nästa partiledarutfrågning om så önskas. Förslagsvis kan ni besöka vårt redaktionsmöte på onsdagar kl 13.00. Varmt välkomna!

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.