Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SVT anklagas för greenwashing av sin egen reporter

Publicerad: 30 september 2016, 08:16

SVT får skarp intern kritik för brister i företagets klimatarbete.


Ämnen i artikeln:

Greenwash

I en debattartikel i SVTs interntidning ”Vi på TV” riktar miljöreportern Calle Elfström skarp kritik mot sin arbetsgivare. Anledningen är att han anser att SVT är dåliga på att följa sina klimatmål. SVT har lovat att minska sina utsläpp med 60 procent mellan 2007 och 2020, men när halva tiden nu gått så har utsläppen bara minskat med 6,5 procent.

Calle Elfström uppmanar företaget att kommunicera klimatmålen på ett tydligare sätt och bli bättre på att informera om hur klimatarbetet går. Han riktar också kritik mot SVTs miljökonsulter Tricorona som skriver i sin hållbarhetsrapport att SVTs utsläppsminskning under förra året ”får ses som mycket bra”.

”Det här skulle vi i nyhetsbevakning av andra företag kalla skönmålning eller ”greenwash”. Särskilt som utsläppen ökat tre år i rad innan dess” konstaterar Calle Elfström.

– Jag började undersöka det här med klimatmålen förra veckan, eftersom jag fick frågan om hur vi arbetade med det här på SVT. Jag kunde snabbt konstatera att vi har ambitiösa mål men att vi inte når fram, berättar Calle Elfström för Aktuell Hållbarhet.

Vad beror det på?
– Jag tror att det fanns ett driv i frågan för några år sedan, men sedan dess har intresset svalnat. Fram till 2008 var Per Holmgren anställd som hållbarhetsrådgivare i företagsledningen på deltid men sedan försvann han och då har man inte prioriterat det här. Jag tror det har med företagsledningens intresse att göra.

Rör det sig om greenwashing?
– Det är ju inte greenwashing i bemärkelsen att man medvetet försöker mörka för att vinna PR-poäng, men däremot är informationen otydlig. Man redovisar inte att hållbarhetsarbetet går ganska dåligt.

Du har riktat kritik mot den utomstående miljökonsulten Tricorona, varför det?
– Jag tycker att de hade kunnat vara tydligare och bättre på att ge råd och tips. Men samtidigt har de en sits där de är betalda av företaget för att göra en klimatredovisning och då är det inte så konstigt om de inte är superkritiska. De vill väl ha uppdraget nästa år också.

SVTs strategichef Jimmy Ahlstrand har svarat på din debattartikel, vad tycker du om svaret?
– Jag tycker att det är ett bra svar. Han skriver till exempel att det inte är så illa som det ser ut, det handlar om att man använt olika räknesystem som inte är jämförbara.
– Det är också bra att företaget nu kommer att göra om mål och handlingsplaner. Så nu får jag hoppas att det verkligen blir bättre för det här måste bli konkret och tydligt.

Efter att Calle Elfström blivit uppringd av Tricorona har han senare gjort ett tillägg till sin ursprungliga kritik mot SVT. I tillägget skriver han att Tricorona påtalat att det inte ingått i deras uppdrag från SVT att ge kritik eller råd, men att Tricorona ändå gjort det i viss mån.
”Så ingen skugga ska väl falla på dem i det avseendet. Men då tycker jag att SVT borde be Tricorona vara tydliga med slutsatser om hur det går, och komma med råd om vad som borde göras ytterligare”, skriver Calle Elfström i sitt tillägg.

Christian Patay, vd på Tricorona, har efter den här artikeln svarat på kritiken i Aktuell Hållbarhet. Läs hans kommentarer här. 

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Greenwash

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.