Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sweco och NCC Teknik räknar jätterätt

Publicerad: 21 mars 2011, 14:00

Fastighetsägarnas energiberäkningstävling är avslutad. Mest korrekt energiberäkning gjorde Sweco och NCC Teknik och priset delades ut på Energiutblick i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

David Burman från Sweco och Kajsa Flodberg och Christopher Irminger är ena hejare på att beräkna energiåtgång i ett flerbostadshus. Det visar resultatet av Fastighetsägarnas tävling i ämnet. Tävlingen gick ut på att göra en energiberäkning av ett kvarter bostäder med bland annat gemensamhetsutrymmen och tvättstugor, meddelar Fastighetsägarna.

”Med mycket god överensstämmelse mellan beräknad och uppmätt energianvändning genom professionell värdering av indata och med pedagogisk redovisning”, lyder motiveringen.

18 tävlingsbidrag från 12 företag lämnades in till tävlingen. Ett stort antal bidrag låg relativt väl samlade, men stora skillnader noterades mellan högsta och lägsta värde, uppger Fastighetsägarna. Ett pris delades ut av Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåerger under Energiutblick i Göteborg.

Tävlingen gjordes i två steg där deltagarna först gjorde en energiberäkning utifrån ett projekteringsunderlag för ett befintligt flerbostadshus. Därefter fick tävlingsdeltagarna ett antal uppmätta värden för att beräkna energibehovet ytterligare en gång. Därefter jämfördes resultaten med de värden som uppmätts för huset.

– Byggherrar och fastighetsägare ska få ett enhetligt svar på hur mycket energi som går åt i huset och det ska vara lätt för dem att beskriva och följa upp sina krav. Tävlingsresultaten visar att det verkar bero mer på vem som beräknar än på själva programvaran. Därför behövs en gemensam redovisningsmodell och terminologi så att resultaten tolkas och förmedlas på ett säkert sätt, säger Yogesh Kumar på Fastighetsägarna, i en kommentar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev